När gör-det-själv förenklar livet: upptäck några knep som kan komma väl till pass

av Hilda Maria Morgan

16 Maj 2022

När gör-det-själv förenklar livet: upptäck några knep som kan komma väl till pass
Advertisement

Att känna till rätt hjälpmedel gör att vi enkelt kan lösa ett litet bakslag, men man har att göra med något som inte fungerar, som saknas eller som behöver åtgärdas och man vet det snabbast och billigaste och dessutom det effektivaste sättet att göra det, så kommer dagen sannolikt inte att ta en ej önskvärd vändning.

Små reparationer eller några knep för att undvika att spendera extra pengar på köp som kan verka oundvikliga eller som skjutits upp ett tag: nedan hittar du några användbara idéer som du kanske inte ännu kände till.

Om du har växter utspridda i huset men det känns onödigt att en köpa vattenkanna till varje rum kan du ta hjälp genom att förvandla vilken stor och robust plastflaska som helst: borra bara många hål på locket. Tvättmedelsförpackningar är användbara, även vissa mjölk- eller fruktjuiceförpackningar av plast, men kom alltid ihåg att tvätta dem noggrant innan du gör om dem till vattenkannor.

Advertisement

Har någon smetat in väggarna med krita eller vax? Med lite bikarbonat på en fuktig svamp så försvinner det.

För att göra i ordning bland tallrikar, lock till stekpannor och grytor eller bland plastlådor, kan du ta perforerade paneler, sätta in runda träpinnar här och där och stoppa in allt i botten av lådor eller i köksskåpen.

Korkar blir redo att användas som ljus om du låter dem ligga nedsänkta i alkohol i 48 timmar eller till och med en vecka.

Om du vill byta arrangemang med blommande växter i trädgården ofta, eller om du vill använda växter i rabatterna som sedan placeras i trädgården på vintern, borra hål, sätt i en kruka som är större än den som innehåller växten och håll den tom och redo för att välkomna vilken art du vill.

Advertisement

Använd magnetband eller enkla magneter innanför badrumsskåpsdörrarna för små metalltillbehör som sax, pincett eller hårnålar.

Om du vill undvika olyckor med tvätten när en del av de tvättade kläderna inte får hamna i torktumlaren kan du använda apparatens yta som whiteboard med lämpliga markörer och lämna meddelanden till alla som hjälper dig med sysslor i hemmet.

Advertisement

Att hålla PC-skärmen upphöjd och tangentbordet lutat gör det mycket bekvämare att arbeta med datorn: du kan skapa dessa stöd även med gör-det-själv-projekt och kreativ återvinning.

För att göra vilken matta som helst i huset mjukare och bekvämare, som om den vore en superädel matta, placera en utskärning (mindre än mattan) av vaddering under den.

Advertisement

Om din garderobshängarstång verkar vingla och inte sitter bra i ändarna, kan du fästa vattenflaskor av plast som inbjudan att sticka in stångens yttersta ändar.

En flinglåda blir en mycket praktisk korg till bilen.

Advertisement

Behöver du ett stöd för att lägga rullen med soppåsar i köket, eller för olika pappersrullar, kan du använda rören – även de under diskhon.

Vilka är dina favorit DIY-trick?

Advertisement