Njut av skuggan av ditt favoritträd med en plattform byggd vid dess rötter!

av Hilda Maria Morgan

17 Maj 2022

Njut av skuggan av ditt favoritträd med en plattform byggd vid dess rötter!
Advertisement

Man tror ofta att det enda sättet att göra en trädgård bekväm är att investera i solstolar, solsängar, fåtöljer, gungor och liknande möbler: visst är dessa vackra och bekväma lösningar, men det finns även fixerade alternativ som är värda att överväga.

Som till exempel de träbelagda ytorna, upphöjda från marken: de är plattformar av olika former som inrymmer stammen av ett eller flera träd, för att skapa ett utrymme som kan utrustas även med kuddar, men också med utomhusmöbler, för att koppla av i skuggan av dina favoritträd utan att behöva stå mitt i jorden eller trampa på gräset. Kolla in idéerna nedan.

Advertisement

Oavsett formen på plattformen är metoden att bygga den mer eller mindre alltid densamma, med bjälkar och stödjande tegelstenar för att skapa rutnätet som kan stödja den gångbara beklädnaden av träplankor.

Advertisement

I de flesta fall är gångytans beklädnadsbrädor anordnade sida vid sida och alla i samma riktning, men ingenting hindrar dig från att skapa en annan design.

De är projekt designade för att hålla, men om de är för dyra i form av kostnader eller den tid som behövs för att göra dem kan du alltid försöka skapa en plattform genom föra samman flera... plattformar! Det vill säga att använda lastpallar: på så sätt förstår vi också hur mycket och hur man kan utnyttja dessa lösningar med tanke på en hållbar konstruktion.

Om trädet växer på en sluttning kommer skapandet av en träplattform som omsluter det - såklart kommer det att bli en nivåskillnad - också göra tillgänglig en del av trädgården som naturligt inte skulle vara lättåtkomlig.

Det är lättare att bygga plattformar som har kvadratiska eller rektangulära former, men de med runda former är också vackra.

Advertisement

Och en rund plattform skulle också kunna placeras i mitten av flera träd ordnade mer eller mindre i en cirkel, kanske med ett hörn med en integrerad bänk.

Om man har tillräckligt med utrymme tillgängligt är det väldigt trevligt att skapa en plattform med en böjd men oregelbunden form, lite som en ö mitt på gräsmattan.

Advertisement

En åttakantig plattform som löper runt trädet och i mitten, med samma form men mindre, ett bord komplett med stolar: trädets stam kommer att bli trädgårdens mittpunkt!

När trädet som skuggar plattformen ännu inte har vuxit mycket, så dess stam alltså kommer att vidgas, kan du bygga strukturen så att bara ena sidan av den nuddar stammen.

Advertisement

I de japanskinspirerade trädgårdarna skapar plattformarna upphöjda ytor som rör sig mellan rabatter och inte bara träd.

Genom att kontakta proffs kan du också skapa verkligt innovativa och extraordinära mönster.

Skulle du vilja ha en plattform under ett träd i trädgården?

Advertisement