Vill du driva bort duvorna från balkongen? Försök att göra detta med dessa icke-aggressiva medel

av Hilda Maria Morgan

14 Maj 2022

Vill du driva bort duvorna från balkongen? Försök att göra detta med dessa icke-aggressiva medel
Advertisement

I staden och utanför är det lätt hänt att flertalet duvor väljer våra hustak eller balkonger som sin favoritmötesplats. Under årens lopp har dessa djur blivit helt vana vid liv i nära kontakt med människor, så det är svårt att få bort dem från våra hem utan att tillgripa någon form av avskräckning. Tyvärr är det så att ju fler av dessa fåglar som stannar länge på samma plats, desto mer smuts ansamlas och därmed ökar riskerna för vår hälsa.

Frågan blir därför att använda metoder som är effektiva men som också respekterar dessa djur. Det finns flera som är värda att testa när lösningen blir ohållbar, och vi pratar om dem nedan.

pxhere.com

pxhere.com

  • Optisk gel: det är ett innovativt och även ekologiskt hållbart botemedel. Faktum är att det inte smutsar ner, det är inte giftigt för djur och det förstör inte byggnadernas estetik. Den har en visuell och luktavskräckande effekt: den har plättar inuti som reflekterar ultraviolett ljus och orsakar därför ljusblixtar som för fågelögat ser ut att vara eldslågor och därför driver bort de kommande fåglarna. Dessutom innehåller plättarna naturliga oljor som upplevs otrevliga för dessa djur, varför de också anses vara luktavvisande medel. Nackdelen är att de fortfarande måste bytas ut med jämna mellanrum med nya.

  • Spetsiga piggar: om de placeras på rätt ställen hindrar dessa piggar fåglarna från att landa på de olika ytor som de vanligtvis tycker om och därför ofta skapar bon. Problemet är att de ofta är mycket tydliga och förstör estetiken hos de byggnader eller stöd som de är installerade på. Till skillnad från gelen håller de dock längre.

  • Nät: inte sällan installeras nät på balkonger, speciellt om det är balkonger som ligger mycket högt upp. De används på svåråtkomliga ställen och har i allmänhet inte en märkbar visuell påverkan på långt håll, så de förstör inte byggnadens utseende särskilt mycket.

  • Ultraljudsdjurskrämma: eftersom fåglar har en känsligare hörsel för vissa frekvenser än människor, kan dessa enheter installeras som avger ljudvågor vid frekvenser som vi inte kan höra men som är väldigt irriterande för dem.

  • Spray: kan även göras med DIY, som dock måste appliceras ofta. De är vanligtvis gjorda av chili. Till exempel krossas den torkade chilin, för att sedan sjuda i vatten och ättika i lika delar i ett par timmar med locket stängt. När det är väldigt varmt ute kan du också hälla ingredienserna i en flaska som ställs stängd i solen i flera timmar. När infusionen är klar, häll allt i en sprayflaska och spraya produkten på alla ytor där duvorna brukar vara.

     

Har du någonsin provat någon av dessa metoder?

 

Advertisement