Hemunderhåll: ta reda på de enklaste jobben du mycket väl kan göra själv

av Hilda Maria Morgan

14 Maj 2022

Hemunderhåll: ta reda på de enklaste jobben du mycket väl kan göra själv
Advertisement

Underhållet av våra hem är ett kontinuerligt arbete, fullt av en hel rad åtgärder och uppgifter som förnyas varje säsong och ökar över tiden, eftersom det oundvikligen sätter sina spår i allt. Om vi ​​inte har tid eller lämplig kompetens är det alltid bäst att kontakta något proffs även för mindre ingrepp, men det finns faktiskt en del underhållsjobb som enkelt kan göras även med DIY, utan att behöva ringa någon och spendera mer pengar.

Faktum är att olika reparationer och förbättringar ibland kan lösas till en låg kostnad, som i de fall som anges nedan.

Advertisement

Dörrlist

Om du vill att dörr- och fönsterlisterna ska vara redo att möta vinterkylan och även skydda dig från sommarvärmen när du gör allt för att förhindra att kylan som garanteras av luftkonditionering, fläktar och liknande försvinner ut, kan du enkelt ta bort dem och byta ut dem mot nya. De kostar inte mycket och när utrymmen väl är förseglade blir rummen mycket behagligare vad gäller temperaturer, och det blir även svårare för oönskade insekter att tränga in.

Advertisement

Tätning för badkar eller duschkabin

Silikonen som placeras mellan badkaret eller duschen och väggen måste bytas med jämna mellanrum. Det händer inte varje år, men även om man är noga med att rengöra ofta för att förhindra att mögel och smuts byggs upp precis på tätningarna så blir de förr eller senare grogrund för oönskade sporer. Skala bort allt och byt ut det mot nytt silikon på ett ögonblick.

Öppna och stäng vattenventilerna

Öppna och stäng vattenventilerna

Commons Wikimedia

Under toaletten eller handfaten finns vattentillförselventiler som används för att stoppa eller frigöra vattenflödet till respektive sanitetsgods. De stängs i allmänhet bara när det finns VVS-arbeten som ska utföras, så i verkligheten är det lätt att kalkstenskonkreter bildas både in- och utvändigt och förblir ostörda i åratal. Ett par gånger om året bör de därför öppnas och stängas för att förhindra att de låser sig.

Kranbrytare

Kranar har ofta en perforerad skiva på öppningen, som tjänar till att bryta upp vattenstrålen så att den kommer ut jämnare. Det är de som snabbast försämras av rost eller kalk. Ett par gånger om året, ta därför isär dem och blötlägg dem i ättika och vatten för att ta bort blockeringen och få dem att bli som nya igen. Om de inte går att återställa, ta dem med dig till en VVS- eller järnaffär och köp en ny i samma storlek.

LED-lampor

LED-lampor

Commons Wikimedia

LED-lampor förbrukar mindre, håller längre än traditionella och speciellt de av den senaste generationen avger ljus i olika färger som kan anpassas till olika typer av rum bättre än de klassiska, vilket gör rummen ännu mer behagliga och bekväma.

Advertisement

Dimmer

Att inte bara byta traditionella glödlampor med lysdioder, utan också byta strömbrytare för att sätta in dimmer i de mest använda rummen är en förbättring att fundera på: dessa strömbrytare styr ljusets intensitet, ett sätt att "dosera" det efter behov, med massor av besparingar på din faktura.

Gliporna mellan plattor

Vägar och asfalterade områden, särskilt betong eller asfalt, utsätts över tid för skador med sprickor och springor. För att förhindra att de fylls med jord där ogräs oundvikligen kommer att växa, är det bra att snabbt täta dem. Det finns även specialprodukter om du inte vill förbereda betong eller måste använda små mängder asfalt.

Advertisement

Installera källarfönsterkåpor

Källarfönstren är de som är installerade i den övre delen av källarrummen för att släppa in naturligt ljus i dem. Från utsidan finns det fönster som vi ser dyka upp precis ovanför marknivån, och görs de genom att man gräver ur lite framför dem, i den yttre marken, för att frigöra utrymme och kunna sätta ett bredare fönster.

För att undvika att utrymmet blir smutsigt och förstört av regnet och alla löv eller barr som faller från träden, bör det monteras tak med höga kanter.

Rännan

Rännornas ättlingar är kanaler som leder regnvatten ner till marken. Om de inte går ner i marken för att fylla en tank (det grönare alternativet som är att föredra, så man får vatten att återanvända i trädgården och utanför), är det bra att de inte placeras på ett sådant sätt att de samlar på sig vatten nära bostaden, alltså mot grunden. Bäst är att förutse lösningar som leder det vattnet någon annanstans, tex sprider det i marken lite längre bort från byggnaden.

Vilka underhållsjobb brukar du göra?

Advertisement