Är du osäker på vilken växt du ska välja för till inredningen? Det finns vissa fina och lättodlade

av Hilda Maria Morgan

13 Maj 2022

Är du osäker på vilken växt du ska välja för till inredningen? Det finns vissa fina och lättodlade
Advertisement

Varje inredningsdekalogen indikerar alltid tillägget av någon växt som ett grundläggande steg för att slutföra inredningen av ett utrymme. Det är sant att inte alla hem har ljus- eller utrymmesförhållanden som tillåter ett brett urval av sorter och i vissa fall hindrar mörker och temperaturer dig från att framgångsrikt odla något.

Men förutom i extrema fall är det alltid möjligt att hitta en växt som passar dina behov: de som kräver mycket lite skötsel, de som också är lämpliga för förhållanden med mindre ljus, de som föredrar luftfuktighet... Naturen erbjuder oss många val, och förutom de vanligaste krukväxterna finns det andra som är värda att upptäcka, vackra och dessutom enkla att sköta.

Aspidistra

Den härdiga växten för den som inte har så mycket ljus tillgängligt. Ursprungligen från Kina finns den i många olika varianter men den vanligaste är Elatior. De är alla eleganta växter med släta, avsmalnande blad. Om temperaturen inte sjunker under 10° och rummet är ljust i genomsnitt (inget behov av direkt solljus) trivs de länge utan att behöva ständig vård. Men om det samlas mycket damm i rummet kommer det att vara nödvändigt att då och då rengöra bladen med en trasa fuktad med vatten för att de ska kunna andas bra och vara polerade.

Ofta placeras de i badrummet, där det kanske är mindre direkt solljus men hög luftfuktighet: de behöver inte vattnas ofta, utan bara när krukjorden är riktigt torr, så de har mycket nytta av fukten i luft.

Advertisement

Tillandsiasläktet

Är du orolig för att förstå när du ska vattna? Tillandsiasläktet eliminerar problemet: de behöver inte jord och lever på fukt i luften. Det är därför de också kallas "luftplantor". De kan ha tusen olika former och färger, till och med långa skägg som hänger ner eller färgglada tofsar som reser sig ovanför dem, och eftersom de behöver stöd att placeras på låter de dem möbleras på ett superfantasifullt sätt: du kan sätta dem inuti snäckor, i sammansättningar av trä eller sten med mera.

I naturen växer de på träd och det är löven som absorberar vatten och näring. I torra miljöer eller i perioder med torr värme är det därför nödvändigt att regelbundet förånga dem med lite vatten. När det gäller exponeringen beror det på sorterna: i allmänhet kräver de gröna och de mer ömtåliga löven mindre sol, mer luftfuktighet och en allmänt sval miljö; medan de med styvare gråaktiga bladen föredrar mer ljus och högre temperaturer.

Elefantöra

Den är vacker och gynnsam och lätt att odla. Denna växt är faktiskt också känd som "myntväxten" på grund av sina runda blad, denna särskilt fängslande form har gjort den till en riktig trend inom inredning.

Den älskar ljusa miljöer men behöver inte vara i direkt kontakt med solstrålarna. Den vill inte vara i närheten av element och olika värmekällor. När grenarna blir längre börjar den få en vacker hängande form och att få en planta med en homogent utvecklad krona - om du inte gillar att den bara hänger ner åt ett håll - rotera krukan varje eller varannan vecka.

Du kan flytta den utomhus på senvåren men var försiktig, den gillar inte temperaturer som är för höga (över 30°), så håll den skyddad under de varmaste perioderna.

Saintpaulia

Till och med blommor! Saintpaulia behöver inte mycket vatten och lämpar sig för att odlas inomhus, där vi kan hålla dem under ganska konstanta förhållanden. De kommer i själva verket från Afrika och vill stå i ljusa lägen men inte utsätts för direkt solljus, och när det gäller bevattning ber de om framförhållning för att säkerställa att jorden alltid bara är fuktig men inte blöt, och jorden måste dock vara väldränerad, för att undvik vattenstagnation. De uppskattar också ett minimum av ventilation. Om du märker döda löv måste de snabbt tas bort.

Har du någon av dessa växter hemma?

Advertisement