Att städa ett rum noggrant: knepen för att göra det lika effektivt som riktiga proffs

av Hilda Maria Morgan

12 Maj 2022

Att städa ett rum noggrant: knepen för att göra det lika effektivt som riktiga proffs
Advertisement

Ingen eller nästan ingen ser förväntansfull ut inför tillfället då vi måste ägna timmar åt att noggrant städa något rum i huset, men det råder ingen tvekan om att vi med jämna mellanrum måste hålla upp händerna och gå längre än den vanliga rutinstädningen. Det är det bästa sättet att säkerställa hygienen, göra de kommande veckornas och månadernas sysslor lättare och ofta är det också ett tillfälle att kontrollera skicket på möbler och olika ytor, samt kanske göra ett urval av föremål som vi inte längre behöver och därmed frigöra användbart utrymme.

Hur hanterar man en sådan uppgift på rätt sätt? Det finns knep som kan hjälpa oss.

Pexels

Pexels

Enligt proffsen finns det faktiskt en rad steg att följa för att säkerställa bästa resultat utan att slösa energi och tid.

  1. Inspektera rummet dagen du behöver städa och gör en lista över saker att göra eller till och med produkter att köpa. Att se allt skrivet svart på vitt och upprätta ett handlingsprogram hjälper oss att skapa ordning även mentalt för att möta allt med mer motivation.
  2. Håll kuvert, korgar eller kartonger redo för att samla alla föremål som du, medan du dammar/städar, inte vet var du ska förvara eller som kan behöva lämnas tillbaka till andra rum. Det är meningslöst att stanna och gå runt huset för att sätta allt på plats i det ögonblicket. Du kommer att göra det senare. Så om du har en vagn med flera hyllor, där du kan placera dessa behållare såväl som verktygen för rengöring, blir allt mer bekvämt.
  3. Öppna fönstren: det är viktigt att ventilera rummen för vår hälsa, och det gör uppgiften trevligare.
  4. Ta bort allt som sticker ut tex skräp, om möjligt genom att tillhandahålla minst ett par påsar för att dela upp mellan typer av sopor och inte behöva göra det senare.
  5. Börja alltid från toppen: få damm och smuts att successivt falla när, och glöm inte speglar, skärmar och fönster.
  6. Sopa bort det som har samlats på marken. Om du kan och det gör det bekvämare, använd dammsugaren direkt.
  7. Fortsätt vid behov att tvätta de olika hyllorna uppifrån och ned.
  8. I sovrummet, bädda sängen efter att ha städat allt men innan du tvättar golvet.
  9. Tvätta golvet, stäng dörren och gå tillbaka först när allt är torrt för att stänga fönstret och njuta av det rena rummet!

Hur är din städrutin?

Advertisement