Hemlagat rosenvatten: upptäck det enkla sättet att själv bereda det på

av Hilda Maria Morgan

22 Maj 2022

Hemlagat rosenvatten: upptäck det enkla sättet att själv bereda det på
Advertisement

Rosenvatten är en naturlig produkt som är känd och har använts i århundraden i många skönhetsritualer: det har inte bara en omisskännlig och oemotståndlig doft, utan också olika välgörande effekter för välbefinnandet.

Det är en infusion av rosenblad, som gör att du kan använda rosens egenskaper - en av de mest använda blommorna i kosmetikaindustrin - för kroppens hälsa och välbefinnande. Vissa studier tyder på att de första användningarna skedde under 600-talet, i Iran. Faktum är att denna naturprodukt fortsätter att vara ett av de mest populära traditionella läkemedlen för hudens välbefinnande än i dag. Den är rik på antioxidanter, lugnar irritation och rodnad och dämpar även symtomen vid tillstånd som akne, psoriasis, eksem och liknande.

Läs vidare för att ta reda på hur man bereder den hemma.

Creativo

Creativo

Vad behövs:

 • 1 mugg färska rosenblad (ungefär två eller tre blommor). Det är tillrådligt att använda rosor som är ätbara - även om många av de mest kända sorterna är ätbara, rekommenderas i allmänhet Rosa Damascena, Rosa rugosa alba, Rosa gallica. Se dock till att de inte har behandlats med bekämpningsmedel och andra kemikalier.
 • en stor kastrull eller ugnsform
 • ett durkslag
 • sprayglasflaska eller burk
 • 2 liter destillerat vatten

Hur man går tillväga

 1. Separera försiktigt alla kronblad från blomman och tvätta dem försiktigt för att ta bort eventuella spår av damm eller smuts.
 2. Lägg de rena kronbladen i kastrullen.
 3. Tillsätt det destillerade vattnet utan att överdriva: du behöver bara se till att det helt täcker kronbladen, så tillsätt det långsamt.
 4. Flytta kastrullen till spisen, sätt på den på låg värme.
 5. Täck med lock och låt puttra i en halvtimme eller 45 minuter.
 6. När kronbladen tappat sin färg kan du stänga av spisen.
 7. Låt kastrullen svalna.
 8. När infusionen är helt kall, ta durkslaget och filtrera vätskan genom att hälla den i sprayflaskan eller glasburken.

Det sålunda erhållna rosenvattnet kan förvaras i kylen i högst en månad.

Du kommer att få ett rosenvatten att använda som ansiktstonic, parfymerat kroppsvatten, hårparfym (som tydligen också kontrollerar sprödheten) eller att använda i badet, som parfym att spraya hemma eller på tyger innan du stryker dem med mera!

Advertisement