Hälsa de mörka ringarna under ögonen adjö med en gör-det-själv ögonmask av gurkmeja

av Hilda Maria Morgan

18 Mars 2022

Hälsa de mörka ringarna under ögonen adjö med en gör-det-själv ögonmask av gurkmeja
Advertisement

Att behöva ta itu med mörka ringar under ögonen är för vissa en daglig kamp, ​​för andra en tillfällig händelse: den mörka huden runt ögonen kan faktiskt ha många orsaker. Det kan vara ett symptom på stress, en obalanserad kost men också brist på tillräcklig nattvila, vävnadsuttorkning, rökning, allergier, alkohol med mera. Att upptäcka orsaken hjälper oss säkerligen att bekämpa närvaron av dessa mörka märken som tynger ögonen, men vi kan också ta hjälp av en helt naturlig ögonkonturmask.

Det är en produkt baserad på gurkmeja, en krydda som erhålls från roten av den homonyma växten, som används flitigt i kosmetika och är känd och utnyttjad för sina många fördelaktiga egenskaper sedan urminnes tider. Den har också varit ett föremål av stort intresse i världen av gör-det-själv-kosmetik under lång tid, även för specifika produkter för att lysa upp ögonkonturen. Bland de många skönhetstipsen av den här typen finns också ett, presenterat av bloggaren Alexandra Potora på Instagram, som har blivit viralt. Läs vidare för att ta reda på mer.

via Alexandra Potora/Instagram

Advertisement
Pixabay, Creativo

Pixabay, Creativo

Specifikt innebär denna metod att använda gurkmejapulver och kärnmjölk (kärnmjölk eller fermenterad mjölk). Den första innehåller kurkumin, ett ämne vars egenskap kan minska skadorna som skapas av UV-strålar, som bekämpar de vanligaste utslagen och göra huden ljusare. Kärnmjölk, å andra sidan, innehåller mjölksyra som är användbar för att skonsamt exfoliera huden för att ta bort döda hudceller och främja dess regenerering.

Du behöver:

 • 1 matsked gurkmejapulver
 • 1 matsked buttermilk (eller kärnmjölk). Om du inte hittar någon kan du förbereda den hemma, tillvägagångsättet förklaras nedan.
 • En liten skål
 • En spatel eller sked
 • En liten pensel

Förberedelse och tillämpning:

 1. Blanda de två ingredienserna med en spatel (kanske en från någon gammal ansiktsmask) i en liten skål för att skapa en lätt mask.
 2. Applicera masken under ögonen med en pensel, den du vanligtvis använder för ögonkonturprodukter. Undvik att komma för nära tårkanalerna eller att få produkten i ögonen.
 3. Låt det verka i 15 minuter
 4. Ta bort den med en mjuk och våt handduk. Oroa dig inte för allt det gula som rinner ner från huden, den kommer lätt att kunna sköljas bort.
 5. Tvätta ansiktet som vanligt.

För att skapa kärnmjölken kan du använda två metoder:

 • Med färsk grädde: vispa 250 ml (eller mindre) inte bara tills den är skummande, utan fortsätt tills den "demonteras", när den blir fast och kornig. Med en ostduk, låt den flytande delen rinna igenom, den är din kärnmjölk. Den fasta delen blir istället smör!
 • Med lättmjölk, mager yoghurt och citronsaft: blanda ihop mjölk och yoghurt i lika delar (till exempel två matskedar eller 60 gram / 60 ml), tillsätt sedan saften av en filtrerad citron och blanda väl med en visp. Låt det stå i 10 minuter innan du använder det. Det är också användbart vid beredning av desserter och vissa typer av bröd och jästa produkter!

Innan du applicerar gör-det-själv-produkter på huden, se till att du inte är allergisk mot någon av deras komponenter och använd alltid färska ingredienser.

Advertisement