Hårda handdukar efter tvätt? Du kan ta hjälp av en borste eller andra knep

av Hilda Maria Morgan

13 Maj 2022

Hårda handdukar efter tvätt? Du kan ta hjälp av en borste eller andra knep
Advertisement

Det är ett nöje att svepa in sig i en mjuk handduk eller badrock så fort vi kommer ut ur duschen, eller att torka ansiktet och händerna på ett mjukt tyg varje gång vi behöver i badrummet. Men ibland när vi rör vid dessa tillbehör inser vi att de är lite för stela, och i kontakt med huden känns de hårda och irriterande.

Det händer faktiskt att även efter en vanlig tvättcykel, trots användningen av lämpliga tvättmedel och sköljmedel, blir frottén i handdukar mindre mjuk än vi skulle vilja. Ett antal metoder kan användas för att undvika detta, och det finns till och med ett populärt botemedel som föreslås av webben som innebär att man använder en borste!

Creativo

Creativo

  • Borstmetoden: det är lite ovanligt, och framför allt inte särskilt praktiskt tidsmässigt. Men det kan komma väl till pass efter ännu en tvätt som blivit sämre än vanligt när det inte finns tid för ytterligare en tvätt innan gästerna står för dörren. Du behöver en hårborste som inte har för hårda borst, med en rundad spets så att den inte fastnar i frottén. Runda hårborstar eller till och med borstar med naturliga borst går också bra.

    Lägg handduken platt på sängen, liggande (eller på ett bord eller strykbräda) och för borsten över den med regelbundna och långa rörelser, alltid i samma riktning på ena sidan av handduken. Vänd den till andra sidan och gör samma sak.

  • Destillerad vit vinäger: det är den förebyggande metoden, den som ska användas redan när man tvättar. Tillsätt 230 ml vinäger i tvätt-trumman och starta tvätten som vanligt. Om du vill agera på redan rena handdukar kan du också prova att tvätta med endast vinäger, skölj eventuellt ytterligare en gång för att undvika lukten av vinägern (som dock försvinner inom några timmar, när den torkar i luften).

  • Bikarbonat: du kan lägga till 150 gram i tvättmedelsfacket tillsammans med tvättmedlet innan du startar tvättmaskinen.

  • Lufttorka: ställ inte handdukarna i direkt solljus utan välj ljusa platser där det kan blåsa lite. Det verkar som att efter tvätt med vinäger är detta idealiskt.

  • Det finns även de som använder samma metod för handdukar som används till täcken: lägg i tennisbollar, eller sådana som också används i torktumlaren, direkt i trumman vid tvätt.

Kom i alla fall ihåg att det är kontraproduktivt att öka doserna av sköljmedel, eftersom det samlas mer tvål mellan tygets fibrer som inte sköljs bort ordentligt och därför slutar med att "stärka" tyget och få det arr stelna snarare än att mjuka upp det.

Advertisement