11 förtrollande idéer för att skapa klockor och vindspel genom att återvinna lite allt möjligt

av Hilda Maria Morgan

12 Maj 2022

11 förtrollande idéer för att skapa klockor och vindspel genom att återvinna lite allt möjligt
Advertisement

Vindklockor (eller vindspel) är en utomhusdekoration som tar formen av ett uråldrigt musikinstrument: ihåliga rör med öppningar utformade för att få dem att skramla genom att blåsa genom dem. De har sina rötter i historien och efter årtusenden fortsätter de att fascinera: det finns något magiskt i att förvandla vindens andetag till ett behagligt ljud.

Genom att ta inspiration från dessa instrument är det möjligt att skapa många dekorationer med liknande form som kanske inte alltid avger ett lika suggestivt ljud men som verkligen är vackra när de dansar i vinden. Nedan hittar du några idéer för att själv göra dessa med DIY genom att återvinna lite allt möjligt.

Med kopparrör kan du återskapa ett riktigt vindspel: rören har olika längd och hängs från en cirkel som är ovanför.

Advertisement

En mycket trevlig idé, för den som vet hur man skär glasflaskor, är att ta bort botten för att inuti hänga ett rep dekorerat med pärlor (av trä, glas, metall...) som sedan sticker ut från botten med ett hänge i slutet. Även detta när det slår mot glaset kommer att producera ett ljud när det rör sig av vinden, som kläppen i klockorna.

På liknande sätt kan glasburkar också återvinnas och hängdekorationen behöver inte nödvändigtvis bara vara en i mitten: det kan också vara många kedjor fulla av stenar och pärlor!

Med gamla målade träslevar: det är mer dekorativt än något annat, men det kommer helt säkert väcka uppmärksamhet!

Och varför inte använda gamla bestick?

Advertisement

Eller till och med pinnarna från mitten av ryggen på en gammal stol, de som är svarvade med lite vintagelook!

Kopparskivor (man kan också använda en hydraulisk press eller liknande för att få fram skivor från gamla mynt) som hänger från en gren: de är vackra och ju tunnare de är, desto mer klirrar de på ett behagligt sätt om de rör sig i vinden.

Advertisement

Även med terrakottaburkar skulle man kunna skapa ett vindspel som dessa: det finns de som sätter burkar av liknande storlek längs ett rep eller kedja (det blir också en regnkedja) och de som istället sätter dit krukor i successivt mindre storlekar, den ena i den andra, med ett dekorativt hängsmycke i botten.

Pärlband från vilka gamla nycklar hänger: en dekoration i shabby chic-stil.

Advertisement

Kedjor med lite allt möjligt: klockor, nycklar, snäckor, hänglås... En eklektisk och fascinerande blandning.

Träskivor: det "tysta" - eller nästan - alternativet till kopparskivor!

Skulle du vilja skapa sådana här vindspel?

Advertisement