Vet du inte vad du ska göra med glaset som innehöll ett doftljus? Återanvänd det kreativt

av Hilda Maria Morgan

14 Maj 2022

Vet du inte vad du ska göra med glaset som innehöll ett doftljus? Återanvänd det kreativt
Advertisement

Vissa doftljus är riktiga nöjen att tända vid speciella tillfällen: det finns märken som också är ganska dyra och presenterar sina raffinerade produkter i mycket vackra burkar eller glas. Men även de som inte är så lyxiga är ofta rejäla och ibland färgglada glasbehållare som man ofta inte har något emot att slänga i papperskorgen när de är slut.

Med lite uppfinningsrikedom kan vi dock fortsätta använda glaset som innehöll doftljuset, för att inreda huset med kreativitet och undvika onödigt slöseri. Kolla in idéerna nedan.

Den första återvinningsidén är förmodligen den som inte innebär att man ändrar den avsedda användningen av dessa föremål: om du tar lite vax (även resterna av andra ljus) och en veke, kan du enkelt gå återgå till att njuta av ett ljus - även doftande - i samma behållare.

Självklart måste du smälta och rengöra glaset ordentligt innan du använder det igen, men det är ett idiotsäkert alternativ: det finns många sätt att skapa ljus beroende på vilken typ av vax, vilken färg som ges till ljuset (med karamellfärg eller smälta kritor till exempel), vilka dekorationer eller till och med parfymen man väljer! Annars kan du också bara placera ljus inuti dem, kanske till och med på en bakgrund av sand, färgade stenar, pärlor med mera.

Advertisement

De är perfekta som blomvaser: vissa fina ljus kommer i stora glasburkar, ibland även med en bearbetad yta. Med lite vatten inuti kan du ställa lite färska blommor i den. De som är lite mindre är också vackra med en eller två rosenknoppar eller andra viktiga blommor som blivit kvar med en kort stjälk. Och självklart kan du även fylla med torkade eller låtsasblommor, för kompositioner som håller länge!

Annars är det också trevligt att använda dem till suckulenter som inte behöver vattnas ofta och därför kan överleva även med bara någon skvätt vatten (dvs utan att behöva ställa botten av växten i blöt). Detta är fallet med många suckulenter, och charmen med att placera dem i glasbehållare ligger i det faktum att skapa olika nivåer av substrat med olika material (även färgade!) som är synliga från utsidan och bidrar till den estetiska återgivningen av burken, och du kan till och med se rötterna växa.

Med lite fingerfärdighet kan du också lägga till piedestaler och till och med använda locken till vissa ljus för att skapa en uppsättning behållare för olika skönhetstillbehör. Borstar, hårnålar, gummiband, sminkborttagningsdynor med mera: de är finare i skräddarsydda behållare.

Detsamma kan sägas i många andra fall: brevpapper på ett skrivbord samt tillbehör, smycken och alla andra småsaker som är bättre att samla ihop än att lämna liggande.

Advertisement

Om burkarna var stora och försedda med lock kan dessa i sin tur bli ljushållare för värmeljus.

Glad återvinning!

Advertisement