Nytt liv för gamla och förstörda föremål: 10 transformationer att upptäcka

av Hilda Maria Morgan

04 Juli 2022

Nytt liv för gamla och förstörda föremål: 10 transformationer att upptäcka
Advertisement

"Från trash to treasure", säger amerikanerna. Det betyder bokstavligen "från skräp till skatt" och det verkar inte finnas något som är mer sant än detta. Allt kan bli något annat, även om det är något gammalt som inte verkar vara användbart längre. Allt kan förvandlas. Alla som är involverade i eller brinner för återvinning eller kreativ återanvändning eller upcycling, om man så vill, utgår från detta antagande.

Trots detta litar inte alla på vad som, förutom att vara en livsfilosofi och ett etiskt sätt att skydda planeten, i allt väsentligt är en konst. Det finns de som snörper på munnen när de hör ordet "återanvändning" för att de tror att det är ungefärliga sätt att spara men som inte ger tillfredsställande resultat.

Om du av en slump skulle vara en av dessa rekommenderar vi att du tar en titt på det fantastiska "före och efter" som vi har samlat ihop åt dig nedan. Vi är säkra på att de kommer att få dig att vilja förvandla de första gamla sakerna du hittar till vackra designerpjäser.

Advertisement

En gammal byrå som inte verkar ha något mer att ge kan med rätt ingrepp bli en underbar möbel som inte verkar ha något med originalföremålet att göra. Och det krävs väldigt lite!

Advertisement

Och se vad det går att skapa med en väldigt vanlig glasdörr som ska bytas ut. Det går att måla om vid behov, men det är inte alltid nödvändigt. När det är omhändertaget skär vintageeffekten alltid en fantastisk figur. Det viktiga är att lägga till några krokar och hänga upp den på väggen. Ett fantastiskt föremål med dubbel användning av klädhängare och fotoram, det kommer omedelbart att få dig att glömma vad det var ursprungligen.

Sängens sänggavlar och fotgavlar kan med lite arbete bli tusen olika saker. Här har till exempel en fotbräda förvandlats till en söt klädhängare i "shabby chic style".

Från samma fotbräda kan du sedan få en mycket speciell hylla som består av två hyllor där du kan förvara foton och andra små föremål som representerar stilen i ett hus.

Till och med att förvandla en anonym gammal smidesjärnsstol till ett designmästerverk kan vara en barnlek. Lite färg och fingerfärdighet räcker. Idén att rita tangenterna till ett piano på det är definitivt värt att efterlikna.

Advertisement

Skulle du någonsin säga att du med en vintage-resväska skulle kunna skapa en sminkspegel? Ja, med lite fantasi, en resväska, fyra fötter och en spegel fäst inuti, kan sminkhörnan i sovrummet eller badrummet bli ett spektakulär.

Mycket originella och färgglada klädhängare kan också skapas av oanade gamla dörrar.

Advertisement

Och med ett gammalt köksskåp kan du skapa ett helt nytt köksskåp för att förstärka nya utrymmen, linjer och färger.

Två eller flera stolar som ska slängas eller kläs om, sammanfogas och kläs om blir en vacker bänk att använda inomhus eller utomhus.

Advertisement

Och slutligen kan det gamla hjulet på en vagn förvandlas till en hylla med en unik design. En rund hylla att hänga på vilken typ av vägg som helst och i vilken miljö som helst ger ditt hem en extra nypa stil och personlighet.

Vad tycker du om dessa fantastiska "makeovers"? Om du har en önskan att förvandla är det bara att sätta igång för att själv uppleva tillfredsställelsen av att skapa underverk från avfall. Lycka till!

Advertisement