Dvärgfruktträd: de sorter som du också kan odla i krukor och hemma

av Hilda Maria Morgan

14 Maj 2022

Dvärgfruktträd: de sorter som du också kan odla i krukor och hemma
Advertisement

Dvärgfruktplantor är en bra kompromiss för de med lite utrymme i trädgården och ännu mer för dem som vill odla dem på balkonger eller inomhus. Med tanke på att de inte når särskilt stora storlekar kan de faktiskt också odlas i krukor, även om det uppenbarligen kommer att vara nödvändigt att följa dem närmare än de som placeras i marken.

Det finns dvärgvarianter av de flesta fruktträd, och för var och en många sorter som ger olika frukter i olika nyanser av färg, form eller smak. I allmänhet är det dock växter som behöver full solexponering precis som den ursprungliga arten. De har också en långsammare utveckling än klassiska växter placerade i marken.

Estetiskt är de mer kompakta, med kortare stam och minskat lövverk med korta grenar: detta gör dem extremt dekorativa, som medelstora buskar, särskilt under blomningen. Den viktigaste faktorn är dock att de är självpollinerande växter, vilket gör att de kan ge oss en fantastisk fruktproduktion.

Aprikosträd

Dvärgaprikosplantor (Prunus Armeniaca) växer i allmänhet till en höjd av en och en halv meter i genomsnitt, även om vissa ibland når 2 eller 3 meter. Det finns helt eller endast delvis självpollinerande typer.

Bland de sorter som ofta nämns som de mest älskade av de med gröna fingrar är Moorpark och Garden Aprigold.

Advertisement

Persikoträd

Med en maxhöjd på två eller tre meter är dvärgpersikoträd perfekta att sköta utan att behöva stå på stegar för eventuell beskärning och för skörd. Även av dessa finns det olika sorter att välja mellan, och precis som för växter i allmänhet är det att föredra att orientera valet mot de exemplar som är lätt tillgängliga i plantskolor (eller i alla fall inte särskilt långt) nära hemmet, för att ha större chanser att hitta de som är lämpliga för att klara förhållandena i det område där du bor.

Bland de mest kända sorterna finns El Dorado, Crimson, O’Henry, Golden Gem, Redhaven, Southern Rose med flera.

Körsbärsträd

Porthos, Garden Bing, Romeo, Julia, Crimson Passion, Valentine eller Cupid är namnen på några av favoritdvärgkörsbärsträden i olika delar av världen. De är bland de mest populära dvärgväxterna, eftersom de låter dig njuta inte bara av frukterna, utan också den fantastiska blomningen som utmärker körsbärsträden tidigt på våren, utan att behöva göra plats för mycket stora träd som de ursprungliga sorterna.

Fikonträd

Även om fikonträd inte är så stora jämfört med många andra, är deras dvärgversion verkligen mycket mer hanterbar. Några sorter som också nämns på nätet är Brown Turkey, uppskattad för sin förmåga att anpassa sig till många olika klimat; Celeste vars frukter har ett skal mellan lila och brons och ett mycket ljusrosa fruktkött; Figality, som producerar lila frukt från juli till oktober.

Har du någonsin odlat dvärgfruktträd?

Advertisement