För mycket skum i tvättmaskinen eller på den tvättade tvätten? Ta reda på varför det händer och hur du åtgärdar detta

av Hilda Maria Morgan

09 Maj 2022

För mycket skum i tvättmaskinen eller på den tvättade tvätten? Ta reda på varför det händer och hur du åtgärdar detta
Advertisement

Det är normalt att det bildas skum när tvättmaskinen är igång, med tanke på samspelet mellan tvättmedel och vatten som blandas i den snurrande trumman. Men det finns fall där det är uppenbart att skummet verkligen är för mycket, och kanske till och med kommer ut ur dörren under tvätten, eller i alla fall märker du rester av tvättmedel på kläderna i slutet av programmet.

Orsakerna kan vara olika, och det finns också ett antal lösningar som kan hjälpa till att lösa problemet. Läs vidare för att ta reda på mer.

pxhere.com

pxhere.com

Orsakerna

  • För mycket tvättmedel har använts i tvättmedelsfacket. Att ibland använda mindre förhindrar inte bara fenomen som dessa, utan hjälper också till att få mjukare tyger, eftersom överskott av tvålrester inte samlas mellan fibrerna.
  • Tvättcykler på låga temperaturer används för ofta (värst är om man dessutom använder mycket tvättmedel): apparaten kan därför inte "rengöra" sig själv och lösa upp tvättmedlet som ackumuleras mer och mer för varje ny användning istället för att föras bort av varmt vatten.
  • De tvättade tygerna är redan fulla av tvättmedel, kanske på grund av någon förtvättprocess för hand efter vilken de inte sköljts ordentligt.
  • Vattnet i huset är inte tillräckligt hårt.

Vad kan man göra?

  1. Tvätta tvättmaskinen: det första du bör göra är att ta bort allt tvättmedel som har samlats inuti apparaten. Starta en eller flera tvättar på den högsta temperaturen utan tvättmedel, tills du ser att det inte finns något mer skum.
  2. För de delar som du kan nå för hand, använd produkter (utan tvål) för att tvätta insidan. Även gör-det-själv-produkter kan användas, men det är bättre i dessa fall att använda specifika tvättmedel.
  3. Överskrid aldrig tvättmedels- och sköljmedelsdoserna som anges i apparatens bruksanvisning.
  4. För att undvika tvivel, starta regelbundet (beroende på hur ofta du använder apparaten) en 90° cykel för underhåll, utan tvättmedel eller kanske bara med lite ättika. Men även med ättikan är det bäst att inte överdriva.
  5. Använd, speciellt när du har förbehandlat kläder med tvål, en extra sköljcykel.

Har du någonsin märkt för mycket skum i tvätten eller på dina kläder?

Advertisement