Stoppa dålig lukt i huset: prova några enkla knep för att deodorisera rum och föremål

av Hilda Maria Morgan

09 Maj 2022

Stoppa dålig lukt i huset: prova några enkla knep för att deodorisera rum och föremål
Advertisement

Ingen tycker om att gå in i ett rum och mötas av en obehaglig lukt, och inte heller att använda något som luktar illa. I garderoberna som hålls stängda, i kärlen som vi lagt undan mat i, nära soptunnan och vid många andra ställen är det oundvikligt att obehagliga lukter utvecklas, och om det bästa och oundvikliga botemedlet alltid är att grundligt städa allt, kan den första försvarslinjen vara att använda någon form av deodorant.

Faktum är att mellan ett städtillfälle och ett annat kan vi hålla olika dåliga lukter borta genom att ta till effektiva knep som de som anges nedan.

Advertisement

Skor

Till skor kan man använda flera sätt: bland det enklaste är att sätta in en tvål i dem (kanske till och med inuti en gasväv eller en tygpåse), det neutraliserar lukten av svett eller väta.

Annars, lite bikarbonat (som skakas genom att slå skorna mot varandra innan du använder dem igen), torr kaffesump, skrynkliga tidningsark och några droppar eterisk olja är alla idéer som kan komma väl till pass.

Advertisement

Badrummet

Badrummet

Pixabay

I badrummet hjälper doftljus till att ta bort dålig lukt. Även om de inte är doftande, är den lätta röken de producerar redan en god allierad.

Det är också bekvämt att hänga knippen av torkade aromatiska örter, såsom mynta eller eukalyptus; eller så går det att fylla en liten skål med några matskedar bikarbonat och droppa 4 eller 5 droppar av en valfri eterisk olja i den.

Sopor

Sopor

pxhere.com

Hur försiktig du än är, så gör vissa livsmedel i köket och vissa tider på året med sina höga temperaturer gör det omöjligt att undvika dålig lukt från soptunnan. Så på botten kan du strö lite bikarbonat, eller till och med lägga tidningsark med några droppar eterisk olja efter smak, som du sedan slänger i komposten när det blivit blött av smutsen som kommer från avfallet.

Men du kan också använda luftfräschare för bilen och om de har avdunstat kan du alltid "fylla på" dem med eteriska oljor.

Fortfarande i badrummet

Fortfarande i badrummet

world.openproductsfacts.org

En annan nödmetod att använda i badrummet är att hälla en droppe tvål eller sköljmedel i en flaska med vatten och en sked bikarbonat och spraya på gardinerna.

Eller så kan du lägga lite bomull i en liten skål och droppa väldigt lite tvättmedel/sköljmedel i den, så att du kan känna lukten av det i hela rummet under lång tid.

Skåp och lådor

Skåp och lådor

pxhere.com

Tvål fungerar inte bara i skor, utan även inomhus som i garderober och lådor: perfekt för att ge kläder och sängkläder en god doft.

Advertisement

Ugnen

Citrusskal till mikrovågsugnen (men även den vanliga): fyll en skål med skalen och tillsätt sedan lite vatten. Kör mikrovågsugnen i 1 minut (i den vanliga ugnen tar det längre tid, men du kan ställa in skålen så fort du har lagat klart något, för att använda rest-värmen): så försvinner dålig lukt!

Kylskåpet

Kylskåpet

pixabay.com

Om det finns lite gammalt bröd kvar kan du lägga det på en tallrik i kylen, så drar det åt sig dålig lukt. Det finns också de som, innan de sätts i kylen, rostar brödbiten så att den bränns och reduceras till smulor, ibland stoppad i en tygpåse för att ha i kylen.

Advertisement

Matbehållare

Förutom att tvätta dem med citron och ättika kan du få lukterna som finns kvar i dem att försvinna genom att lägga tidningspapper i dem.

Vilka är dina favoritknep mot dålig lukt?

Advertisement