Vänta med att slänga vardagliga föremål: du kan med fördel återvinna dem!

av Hilda Maria Morgan

08 Maj 2022

Vänta med att slänga vardagliga föremål: du kan med fördel återvinna dem!
Advertisement

När ett föremål vi använder varje dag går sönder eller inte längre är användbart för sitt primära syfte så slänger vi det oftast utan att tänka oss för en extra gång. Men inte sällan skulle vi istället kunna ge nytt liv åt dessa föremål genom att fantasifullt återvinna dem: vi kan använda dem för olika ändamål, genom att spara endast en del av dem för att skapa ett annat projekt eller genom att ta sönder dem och sätta ihop dem igen för att dekorera något på ett originellt och oväntat sätt.

Exemplen kan vara jättemånga, här följer några idéer som kan vara användbara till återanvändningen av vanliga föremål.

Behåar: när byte av bygel inte längre behövs, eftersom hela plagget har slitits till den grad att det inte längre gör sin plikt, skulle vi fortfarande kunna fortsätta att använda stoppningen av kuporna, om modellen hade sådana. De kan bli en kudde för att göra klackskor bekvämare.

Advertisement

En riktigt ovanlig idé är också att förvandla varje kopp (fortfarande utrustad med bygel!) till ett knäskydd. De kan vara användbara inte bara om vi vill prova vissa sporter som att åka rullskridskor (där det kanske är bättre att använda godkända skydd) utan när du gör något arbete som tvingar dig att stå på knäna en längre tid, speciellt om du inte bara är ung.

Det finns också de som har inkorporerat en behå som inte längre användes (kanske vars band eller andra delar har tappat sin form, medan kupan inte har det) till ett plagg skapat för hand med virkning: de är perfekta för att ge form åt en topp. 

Gamla CD-skivor: med all data som nu finns i USB-minnen och musik som mestadels konsumeras digitalt, blir CD-skivor alltmer en kvarleva från det förflutna. Plus att de repade är oanvändbara ... Tills de förvandlas till något annat.

Till exempel kan du skapa block för att dekorera hyllor och ytor med en skimrande mosaik.

Genom att modellera dem med lite värme kan de anta tusen former: det finns de som förvandlar dem till blommor för att dekorera till exempel trädgården. Dessutom kan reflektionerna från CD-skivorna användas för att jaga bort fåglar från trädgårdslandet.

Advertisement

Ett av de klassiska projekten för återvinning av CD-skivor är att förvandla dem till glasunderlägg.

När bara botten av ett färgpaket finns kvar, betyder det inte nödvändigtvis att det är oanvändbart: om det har en sammansättning som fungerar bra på andra material kan du använda det för några små gör-det-själv-projekt, som att måla om bara några delar av några möbler.

Advertisement

Och om du bara har en rest av färgad färg, men mycket vit färg, kan du blanda den första med successivt allt större mängder av den andra för att skapa nyanser i samma färgskala: det är perfekt för att måla möbler med en skugg-effekt.

Dessutom, om du verkligen inte vet vad du ska göra med den, kan du berätta för vänner och bekanta: man vet aldrig att någon behöver lite för DIY-projekt hemma!

Aluminiumfolie kan också komma till användning på flera sätt. I allmänhet slängs de delar som täckt in eller slagit in mat, även om de faktiskt inte är nedsmutsade med matrester. Men det finns olika sätt att använda aluminiumfolien på, som att skrapa bort beläggningar på grillgaller i metall eller till och med i tvätten eller diskmaskinen.

Och om en slät bit aluminiumfolie finns kvar fungerar den superbekvämt för att flytta runt möbler i huset utan att repa golvet.

Vilka är de mest användbara återvinningsidéerna du någonsin har använt?

Advertisement