Skapa ett avkopplande och trevligt vardagsrum genom att följa feng shui-tips

av Hilda Maria Morgan

30 Maj 2022

Skapa ett avkopplande och trevligt vardagsrum genom att följa feng shui-tips
Advertisement

Sedan lång tid har den kinesiska livsfilosofin känd som feng shui också tillämpats i inredningen av hus: att inreda ett utrymme enligt reglerna för denna vetenskap gör att du kan skapa verkligt balanserade och trevliga miljöer.

Det handlar om att utnyttja de resurser som finns tillgängliga, särskilt när det gäller utrymme, material och ljus, så att rummet låter dig njuta av harmonin och balansen som gör de perfekta att vistas i med familjemedlemmar och gäster när som helst. Här är några användbara indikationer för att inreda vardagsrummet enligt feng shui.

En viktig idé inom feng shui är "cirkulationen" av vital energi (Qi): utrymmena måste alla utformas på ett sådant sätt att de är fria och inte hindrar detta flöde. Det betyder att om du för att flytta runt i rummet måste göra för många vridningar eller riskerar att stöta på hinder för ofta, så måste möblerna flyttas eller bytas.

Det är bättre att ta bort något överflödigt element än att behöva vistas i en hoptryckande och obekväm miljö.

Advertisement

Ett annat grundläggande element är ljuset: det naturliga måste förstärkas och det konstgjorda utformas på ett sådant sätt att det lyser upp allt men utan att blända och irritera. Det behövs alltså olika typer av lampor, ljuskronor och kanske till och med strömbrytare som låter dig välja ljusets intensitet.

Och sedan speglar: dessa reflekterar ljus och får rummen att verka ljusare och större.

Både speglarna och tavlorna, trycken eller illustrationerna som pryder väggarna (som alltid ska ha avslappnande motiv) bör placeras i den övre delen av väggarna. Att lägga dem lågt, enligt feng shui, kan dämpa stämningen: regeln att prova är "placera dem alltid några centimeter högre än där du tänkt hänga dem". De kommer att få dig att vända blicken uppåt.

Glöm aldrig växterna: de är det som påminner om naturen och representerar träelementet. De ger en känsla av vitalitet och är terapeutiska. De med frodig grönska och ljusa löv snarare än suckulenter är att föredra, enligt feng shui.

Harmoni mellan elementen: det är en av grundpelarna i denna filosofi. Kom sedan ihåg de kategorier som måste finnas.

  • Jord: fyrkantiga och låga möbler i varma toner (brunt, gult, jordfärger och till och med guld), geometriska mönster, keramik och porslin.
  • Trä: vertikala linjer och element, växter; botaniska och blommiga mönster; höga möbler.
  • Eld: triangulära former, lampor och ljus; föremål i läder eller djurtryck; spetsiga och kantiga föremål och abstrakt konst.
  • Metall: bågformade och cirkulära former; metalliska detaljer och färger, gnistrande tyger.
  • Vatten: oregelbundna böjda former; hela sortimentet av blått; iriserande och reflekterande material.

Advertisement

Om vardagsrummet ska vara ett utrymme för att samlas och samtala, försök att gruppera stolar, fåtöljer och soffor på ett sådant sätt att de omedelbart välkomnar de som kommer in, och framför allt undviker att de vänder ryggen mot dörren - speciellt soffan. Alla som sitter i vardagsrummet ska kunna se vem som kommer in, och om det inte är möjligt, använd en spegel på väggen för att hjälpa alla att få ett fullt perspektiv av rummet.

Kan dessa tips hjälpa dig att styla om ditt vardagsrum?

Advertisement