Frosta av frysen? Var uppmärksam på metoderna att använda i hemmet för att göra det effektivt!

av Hilda Maria Morgan

20 Maj 2022

Frosta av frysen? Var uppmärksam på metoderna att använda i hemmet för att göra det effektivt!
Advertisement

Vi vet alla att frysen, precis som kylskåpet, bör frostas av minst en gång om året för att säkerställa att den fungerar på bästa sätt. Det är inte alltid lätt att omsätta denna regel i praktiken, särskilt när det gäller frysen, eftersom det inte ofta händer att den är helt tom, så för att förbereda dig för att tina upp apparaten måste du konsumera maten inuti i dagar eller veckor och undvik att köpa mer att frysa.

Även den procedur som krävs för att ta bort all is som bildas inuti kan pågå i flera timmar eller en hel natt, och därför vill vi oftast ta till metoder som påskyndar hela operationen. Vissa, såsom användningen av salt eller vinäger, kan även om de fungerar effektivt leda till oönskade skador. Så låt oss se vilka medel som bör undvikas.

Creativo

Creativo

Metoder att undvika när du vill frosta av frysen snabbare:

  • Salt: det är sant att detta, precis som på vägarna, gör att isen och tjälen smälter snabbt, men det är också sant att det i slutändan kan korrodera de material det kommer i kontakt med, särskilt metallpackningar och beläggningar.
  • Vit vinäger: vinäger innehåller ättiksyra som fryser vid ca -2 grader, alltså vid en lägre temperatur än vatten. Det betyder att det hjälper till att tina upp olika material (inklusive mat bland annat). Men även vinäger kan förstöra tätningar och beläggningar precis som salt.
  • Hårtork: detta är också en riskabel metod, eftersom det innebär användning av en elektrisk apparat nära vatten.
  • Kniv: att använda en kniv som mejsel för att få isblock att falla snabbare när frysen tinar är en impuls att hålla tillbaka. Ytorna kan bli repade eller hackade och när det gäller plastlådor är det lätt att ha sönder dem.

Även om dessa metoder alltså skulle kunna vara effektiva men också medför risken för oönskade skador, är det bättre att använda metoden med en kastrull eller skål med varmt vatten:

  1. Lägg tygtrasor eller gamla handdukar på botten av frysen och på golvet runt den.
  2. Ställ en skål med varmt vatten på botten.
  3. Stäng luckan ett ögonblick så smälter ångan isen bättre.
  4. Byt ofta vattnet i frysen så att det alltid håller sig varmt, och vrid eller byt även ut trasor och handdukar för att undvika översvämning i huset och för att hjälpa till att få isen att tina snabbare. Vid det här laget finns det de som påskyndar processen med hårtorken, men kom ihåg att det är riskabelt

Vid hårdare isblock, istället för vassa föremål, använd träslevar, försök att få dem att lossa utan för mycket kraft, och behåll en skål eller hink för att samla dem och kasta dem i diskhon innan de faller till marken.

Lycka till!

Advertisement