Drömmer du om en väldoftande trädgård? Ta reda på vilka växter du ska välja

av Hilda Maria Morgan

19 Maj 2022

Drömmer du om en väldoftande trädgård? Ta reda på vilka växter du ska välja
Advertisement

Föreställ dig att gå i din trädgård eller ut på balkongen och känna doften av någon växt som kommer med vinden: det är ett av naturens under som vi lätt kan njuta av, bara vi väljer rätt växter.

Det finns många arter av buskar, örtartade växter och till och med träd som har doftande blommor eller till och med löv, men vissa är lättare att hitta och odla än andra, för att skapa områden i trädgården som inte bara är vackra att se på, utan som också går att "lukta på". Dessutom uppskattas växter som har naturligt berusande dofter (alltså inte de som skapats ad hoc med hybridiseringar, som vissa rosor) väldigt ofta av pollinerande insekter, så att sätta in dem i våra gröna hörn är ett nöje för oss och en vänlig gest för ekosystemet. Nedan anger vi fem av de vanligaste.

Lavendel

Lavendel

Creativo

Denna växt har inte bara en mycket behaglig doft, som känns när bladverket rör sig i vinden eller när vi rör vid grenarna, utan den är också en av de mest älskade av pollinerande insekter. Välj en plats för denna växt där den kan nås av solen så många timmar om dagen som möjligt.

Det är inte en krävande växt, utan den tål även perioder av torka, torra somrar och dessutom älskar den blåsiga områden. Om den placeras på rätt plats, med väl dränerande jord, tar den snabbt över det tillgängliga utrymmet genom att fylla området med tät vegetation med silverblad, som också är lika doftande som blommorna. Det finns olika typer av lavendel, men nästan alla blir ganska prydliga buskar med en maximalhöjd på runt 50 till 70 cm.

Advertisement

Kamomill

Kamomill

pxfuel.com

Kamomill (Matricaria camomilla), som ofta förväxlas med den så kallade "falska kamomillen", från vilken den skiljer sig från genom att den har en mycket behaglig och intensiv doft som den andra saknar, är en växt som växer spontant men som också lätt kan odlas.

Den bästa exponeringen är full sol, och den föredrar torra jordar - även fattiga och något kalkrika. Den bör vattnas ofta bara så länge plantorna är små och unga, men när busken har tagit marken i besittning är den praktiskt taget autonom och därför utmärkt för trädgårdar med lågt underhåll.

Eucalyptus (Eucalyptus globulus)

Eucalyptus (Eucalyptus globulus)

picryl.com

Om du förutom buskar också letar efter några större växter kan du överväga eukalyptus, i synnerhet sorten "globulus" som är mycket populär för sina blad som kännetecknas av en gråblå färg med inslag av vitt. Eucalyptus älskar full sol, vilket ger bladen en intensiv färg, men lyckas växa även i lätt halvskugga. De är rustika växter som tolererar även i princip kalla temperaturer även om de föredrar ett varmt klimat.

Å andra sidan tolererar de inte vattenstagnation av något slag, därför är det nödvändigt att placera dem i mycket dränerande jord och inte överdriva det med vattning, som i alla fall endast används i planteringsfasen och den första tillväxten.

Jasmin (Jasminum spp.)

Jasmin (Jasminum spp.)

Commons Wikimedia

Bland de mest berusande, söta och omisskännliga dofterna som vi kan hitta i naturen har vi jasmin. Liksom lavendel är det en doft som hjälper till att slappna av så mycket att det rekommenderas att hålla plantorna nära sovrum (eller inne i dem, om det finns förutsättningar att odla dem i krukor). Det är en klätterväxt, mycket vacker på väggspaljéer eller till och med på staket.

Även om de föredrar ett varmt klimat, kan de växa även där vintrarna är måttligt stränga, även om de måste placeras på platser skyddade från vinden. Den idealiska exponeringen är ljus och helst solig, men de kan också vara i svagt ljus, särskilt under de varmaste timmarna på dygnet.

Citronmeliss (m. Officinalis)

Citronmeliss (m. Officinalis)

Pixabay

Ungefär som mynta i utseende och vård, har citronmeliss en delikat citrusdoft (och smak) som gör den verkligen unik. Dess lugnande egenskaper är kända, även för magen.

Citronmeliss älskar solen och växer bra i temperaturer mellan 18 och 25 grader. Liksom mynta, med ankomsten av den kalla årstiden tenderar den att tappa luftdelen men återvänder för att växa på våren. Det är en mycket motståndskraftig växt, även lämplig för utomhusbruk, och den förökar sig mycket snabbt, så mycket att små exemplar ofta hittas växande runt moderplantan, även mellan sprickorna på stenbelagda områden. Doftande och med kända lugnande egenskaper är det en växt värd att ha på tomten.

Advertisement