Har du redan testat locktricket för att rengöra mattor och soffor snabbare?

av Hilda Maria Morgan

07 Maj 2022

Har du redan testat locktricket för att rengöra mattor och soffor snabbare?
Advertisement

Att rengöra mattor, heltäckningsmattor, soffor och möbelklädsel är ofta en av de jobbigaste uppgifterna. Om vi ​​har tur och vi kan ta ut vadderingen av fåtöljer och soffor blir saken redan mer hanterbar, men i de fall där det inte är möjligt samt att tvätta mattor eller heltäckningsmattor måste vi hantera en rad begränsningar som gör allt svårare, tröttsammare och mer tidskrävande.

Därför är det alltid användbart att känna till några knep som är effektiva och som hjälper en att spara både tid och ansträngning, och när det gäller dessa ytor finns det ett knep som har blivit väldigt populärt även online som består av att använda ett lock till en kastrull eller gryta.

Video tutorial via Home Motivationn/TikTok

Video tutorial via Home Motivationn/TikTok

Det finns också flera konton på TikTok som visar hur detta trick fungerar, till exempel användaren @home_motivationn.

Allt som behöves är:

  • Ett lock till en gryta eller kastrull, som är så platt som möjligt och med ett handtag som är bekvämt att ta tag i
  • En mikrofiberduk som är tillräckligt stor för att täcka lockets diameter
  • Tvål och vatten som passar för den typ av tyg eller material du vill tvätta. En alternativ version, som visas direkt i videon av @home_motivationn, använder en diskmaskinstablett, löst i vatten.

Proceduren är mycket enkel:

  1. Förbered tvål- och vattenblandningen. Vattnet ska helst vara ljummet eller varmt. Du kan använda Marseille-tvål eller något gör-det-själv-medel som passar för den typ av material du ska tvätta. Kom då ihåg att andelen tvål i vattnet måste vara låg, för annars skulle du skapa en produkt som sedan nästan blir omöjlig att skölja bort helt. Du kan också lägga till lite bikarbonat. Om du använder diskmaskinstabletter, beroende på hur stor yta som ska rengöras och därmed också hur mycket vatten du använder, behöver du kanske bara hälften eller en tredjedel av tabletten. Kom ihåg att dessa egentligen bara smälter vid mycket höga temperaturer, så förbered först lösningen med hjälp av kokande vatten, lös upp tabletten och sedan när allt är lite kallare kan du använda den utan risk att bränna dig.
  2. Doppa trasan i tvål- och vattenlösningen, krama sedan ordentligt så att den inte förblir blöt: den får inte på något sätt droppa. Det finns de som låter trasan ligga i blöt väldigt länge innan de vrider ur den.
  3. Sträck ut trasan så att det täcker hela locket och stäng de framskjutande flikarna med en knut, eller håll dem med handen medan du tar tag i lockets handtag: tyget behöver i huvudsak sitta stadigt om locket.
  4. Använd locket för att gnugga trasan över hela ytan: du kommer att kunna täcka in mer av mattan och att kunna applicera ett lättare och jämnare tryck.

Har du någonsin testat den här metoden?

Advertisement