Vill du ha skinande vita lakan? Prova en huskur med två ingredienser

av Hilda Maria Morgan

10 Maj 2022

Vill du ha skinande vita lakan? Prova en huskur med två ingredienser
Advertisement

Vita lakan är de som mest av alla ger intryck av fräschör och renhet, och kanske av denna anledning är de fortfarande bland de mest populära för användning i hemmen och ännu mer på hotell och liknande strukturer. Det är något väldigt rogivande med att bädda en säng som ser vit och felfri ut med vita sängkläder, för att inte tala om att de matchar vilket täcke eller filt som helst samt inredningen i rummet.

Det enda problemet är att liksom allt hushållslinne i den färgen visar det omedelbart minsta spår av smuts. Och från svett, produkter vi använder på huden, död hud med mera, blir lakanen – också kuddar och madrasser – smutsigare för varje natt, och fläckarna är mycket synliga. Att tvätta ofta och med blekmedel är inte den bästa lösningen: det är inte bara skadligt för miljön utan det försämrar också tygerna och återställer inte alltid lakans ursprungliga vithet. Så varför inte prova mer skonsamma och naturliga alternativ?

Pixabay

Pixabay

Vad som behövs är de två mest använda produkterna när det kommer till hushållssysslor: vit vinäger (det kan vara vin, äpplen, ris med mera men generellt bör den vara destillerad, även kallad alkoholvinäger) och bikarbonat.

Det viktiga är att de inte får användas tillsammans: när de två ämnena blandas omvandlas den kemiska reaktionen mellan dem på ett sådant sätt att vi faktiskt får något som liknar vatten. Reaktionen mellan de två är användbar om den utnyttjas så länge skummet varar, just för att molekylerna rör sig och därför rengörs på en "mekanisk" nivå. Men för en effekt som den man vill ha i fallet med blekta lakan hjälper det inte mycket. Använd separat fungerar de istället utmärkt.

Du kommer därför att behöva

  • 60 gram bikarbonat
  • ett glas alkoholvinäger
  1. Ladda tvättmaskinen med vita lakan (men även dukar, handdukar, badrockar)
  2. Häll bikarbonat i tvätt-trumman
  3. Häll vinägern i sköljmedelsfacket inuti tvättmaskinsfacket
  4. Kör tvättcykeln du vanligtvis använder för lakan.

Det är riktigt enkelt och det finns ingen anledning att förbehandla plaggen. Men om du vill förbehandla kan du blötlägga lakanen i varmt vatten med väteperoxid, som också är en utmärkt allierad för att bleka tyger.

Har du någon favoritmetod för att bleka lakanen?

Advertisement