Är dörrmattan färgad av hund- eller kattkiss? Få dålig lukt att försvinna med ett enkelt knep

av Hilda Maria Morgan

07 Maj 2022

Är dörrmattan färgad av hund- eller kattkiss? Få dålig lukt att försvinna med ett enkelt knep
Advertisement

Det kan hända att vår hund eller katt bestämmer sig för att det bästa stället att kissa på är dörrmattan vid husets ingång, eller i alla fall någon av mattorna vi använder utomhus. Det är inte så ovanligt, och ibland om det inte skulle vara ett av husdjurens fel kan det vara något annat vandrande djur som bestämmer sig för att lämna en liten minnessak där.

Ännu mer än den uppenbara fläcken av smuts är lukten av urin den som man bara inte tål, så vad kan man göra för att tvätta dörrmattan ordentligt och få den att se ut som ny igen? Du kan använda en enkel metod, som också illustreras i en TikTok-video på kontot @vanesamaro91. Läs vidare för att ta reda på mer.

via @vanesamaro91/TikTok

Video tutorial via @vanesamaro91/TikTok

Video tutorial via @vanesamaro91/TikTok

I TikTok-videon ser vi att kvinnan använder ett par produkter: ett fläckborttagningsmedel av de som är specifika för husdjursurin och sedan lite tvättmedelspulver. Om du inte har det första till hands kan du även använda ett universalavfettningsmedel för hemmet, gärna ett utan blekmedel vilket skulle kunna riskera att missfärga mattan. Testa i alla fall alltid på ett hörn först för att se om det orsakar oönskade effekter.

Utöver dessa två produkter behöver du bara en utomhuskvast (de med styvare borst) och mycket vatten, så det är bättre att arbeta nära trädgårdsslangen och där det inte finns någon risk att få tvål på växter eller gräsmatta.

  1. Spraya rikligt med sprayprodukten
  2. Blöt lite med tuben
  3. Skrubba med kvasten och skölj
  4. Strö ett par skopor med pulvertvättmedel
  5. Blöt dörrmattan lite mer
  6. Gnugga kraftigt och skölj, alternerande dessa två åtgärder tills all tvål är borta
  7. Låt torka ordentligt och lägg tillbaka mattan där den var innan

Det är verkligen väldigt enkelt och du kommer inte längre känna några obehagliga lukter. Men om det är ett problem man måste ta itu med ofta, kanske det är värt att testa de produkter som doftar så att hundar inte vill närma sig, vilket sprayas på mattan för att slippa tvätta den för ofta.

Har du någon favoritmetod för att rengöra dörrmattor hemma?

Advertisement