Har du terrakottagolv i trädgården? Ta reda på hur du rengör dem utan att skada dem

av Hilda Maria Morgan

30 Maj 2022

Har du terrakottagolv i trädgården? Ta reda på hur du rengör dem utan att skada dem
Advertisement

Bland de mest populära materialen för att täcka stenlagda ytor i trädgården har vi terrakotta, som en gång var typisk för rustika och lantliga hus och med tiden har det blivit ett populärt val även i mer sofistikerade och lyxiga sammanhang.

Beroende på de processer med vilka leran bearbetas och bränns för att produceras, kan den anta många olika nyanser, allt från ockragul till amarantröd. Det är alltså ett naturligt material, känt sedan urminnes tider, som står emot väder ganska bra och därför lämpar sig för stenläggning utomhus, inklusive trappor. Det betyder dock att den också utsätts för atmosfäriska ämnen och blir smutsig med jord, damm och allt skräp som trädgården producerar. Den är också porös, så det är inte ovanligt att det bildas lavar eller svampar på den.

Om du inte vill använda aggressiva kemiska medel, vilka metoder är lämpliga för rengöring av terrakotta? Vi rapporterar några av dem nedan.

via maestridelcotto.it

Creativo

Creativo

Det första du ska göra är självklart att sopa ytan mycket väl och på så sätt eliminera huvuddelen av smutsen och förbereda den för att tvättas.

För att tvätta terrakottan vid rutinmässig rengöring behöver du:

  • en hink varmt vatten
  • ett glas vit vinäger (vin eller alkohol)
  • några droppar av en ekologiskt diskmedel eller Marseille-tvål
  • en skurborste

Så här rengör du terrakottagolvet:

  1. Blanda allt i hinken
  2. Häll lite av produkten i taget på golvet och använd skurborsten för att skrubba varje område. Om det inte finns några uppenbara fläckar kommer det inte att vara nödvändigt att insistera särskilt länge.
  3. När du har använt tvålen överallt, sätt på trädgårdsvattnet och skölj noga. Var noga med att inte låta produkten hamna i rabatterna och om det händer, använd mycket vatten för att späda ut allt, så skapar inte vinägern problem.

Om det skulle finnas fläckar kan du sedan tillgripa två alternativa metoder:

  • Bikarbonat, gnugga det med en fuktig svamp på fläcken, torka sedan även av med lite diskmedel och skölj.
  • Marseille-tvål, som förs över golvet med en kvast och sedan sköljas.

Sedan finns det specifika skyddsprodukter som det kanske är lämpligt att använda med några års mellanrum för att bättre skydda terrakottan. Lycka till!

Advertisement