Vill du ha frodiga och friska växter? Testa att använda jäst!

av Hilda Maria Morgan

25 Maj 2022

Vill du ha frodiga och friska växter? Testa att använda jäst!
Advertisement

Jäst är inte bara något vi kan använda i köket för våra söta eller salta tillredningar. Det kan också vara användbart på andra sätt, som till exempel vid växtvård. Faktum är att det kan göras till ett gödningsmedel som kan användas till både prydnadsväxter och trädgårdsväxter, även om studier visar att det är särskilt effektivt vid odling av tomater, gurkor och jordgubbar.

Den största fördelen med att använda jäst i grönskandevård är det faktum att den främjar rotutvecklingen men ändå har gynnsamma effekter på den övergripande växthälsan. Läs vidare för att ta reda på mer.

via corvallisadvocate.com

Advertisement
Creativo

Creativo

För att förbereda fermenterat gödselmedel behöver du:

  • En behållare (vattenkanna duger) på 12 liter
  • 30 gram jäst - en bit färsk jäst väger vanligtvis 25 gram och räcker gott. Annars kan du använda 3g torrjäst, alltså jäst i pulverform (som faktiskt är den som ofta rekommenderas i dessa preparat)
  • 230 gram socker
  • vatten (du kan också samla regnvatten eller använda det från kokande grönsaker, om det inte var salt i)

Blanda jäst och socker och lägg dem i vattenkannan, tillsätt sedan 100-150 ml varmt vatten. Om du använder den färsk jäst, lös den i vattnet och häll den sedan i vattenkannan och tillsätt sedan sockret. Tillsätt sedan ca 9 liter varmt vatten.

Denna beredning förvaras sedan i rumstemperatur i en vecka, så att den kan jäsa. Vid användningstillfället måste du späda ut 250 ml av gödselmedlet i 10 liter vatten varje gång.

För ett ojäst gödselmedel behöver du istället:

  • 30 gram torrjäst
  • 9 liter varmt vatten

Blanda dem och vänta en timme innan du använder medlet.

Hur man använder det: när de är utspädda, bör båda dessa typer av produkter hällas på marken runt stjälken på växterna, helst på kvällen.

När man ska använda detta gödselmedel

Det rekommenderas att använda det när plantorna fortfarande är väldigt små eller när de precis har grott. Den andra gången kommer att vara när plantorna blommar. Det är också möjligt att använda det en tredje gång när frukterna dyker upp, innan de börjar mogna. Det bör dock inte användas mer än tre gånger.

Jäst kan också fungera som en insekticid eller svampdödande medel

Lös upp 30 gram jäst i en halv liter varm mjölk, gärna fet. Späd sedan denna beredning i 10 liter varmt vatten. För att gynna vidhäftningen av produkten på bladen när du sprayar den, kan du lägga till en matsked mjuk kaliumtvål (men bara om den är ren, utan att tillsätta andra oljor eller parfymer, så om det är en för trädgårdsodling) eller två droppar milt diskmedel.

Det är alltid värt att ha lite jäst hemma!

Advertisement