Mögel i tvättmaskinsfacket? Få det att försvinna med enkla lösningar

av Hilda Maria Morgan

05 Maj 2022

Mögel i tvättmaskinsfacket? Få det att försvinna med enkla lösningar
Advertisement

En av anledningarna till att vi känner dålig lukt som sitter kvar på kläderna även efter att de har tvättats i tvättmaskinen är bristen på rengöring av vissa delar av apparaten. En av punkterna som vi inte alltid kommer ihåg att rengöra men där smuts kan samlas och framför allt mögel kan bildas är facket som vi häller tvätt- och sköljmedel i.

Faktum är att eftersom vi inte gör annat än att hälla i dessa ämnen som alltid lämnar en fet avlagring efter sig, och facket inte sköljs med varmt vatten så som tvättmaskinens trumma gör, ökar ständigt dessa rester och blir sedan grogrund för bildning av mögel. Försumma bara denna rengöring även i några veckor så kommer du genast att märka de svarta fläckarna. Hur eliminerar man dem? Det finns flera metoder.

Creativo

Creativo

I de allvarligaste fallen är det nödvändigt att ta bort hela lådan från facket och låta den dra i en balja eller i diskhon där du också häller i några ingredienser. Man kan alternativt använda:

  • Citronsaft: pressa en och låt lådan dra i några timmar.
  • Citronsyra: lös upp ett par matskedar.
  • Ättika: du behöver ett glas eller mindre.
  • Väteperoxid: det är det mest effektiva botemedlet mot mögel, eftersom det bättre eliminerar sporer.

Efter minst en timme (gärna ännu längre) av nedsänkning i dessa lösningar, kan du tvätta facket med en svamp eller en mjuk trasa och diskmedel eller Marseille-tvål, tillsätt eventuellt igen en av ingredienserna som användes tidigare. I det här skedet kan du också ta hjälp av bikarbonat, men det bör gnuggas försiktigt eftersom det är lätt nötande och kan repa plastytan på facket lite. Detta steg behövs för att ta bort de mörka fläckarna, och för att nå alla mellanrum bör du även använda en gammal tandborste.

När facket däremot inte är i drastiska förhållanden utan bara behöver sedvanlig rengöring för att undvika att mögel och smuts bildas, då kan du gå direkt till det andra steget som just angetts.

Skölj sedan allt noggrant, och kom framför allt ihåg att noggrant rengöra och desinficera även de svampar, trasor eller borstar som har kommit i kontakt med möglet: även dessa kan dra nytta av väteperoxid eller ättika eller också hett vatten.

Lycka till!

Advertisement