Matlagning i trädgården: 11 idéer, var och en snyggare än den andra, för matlagningsplatser utomhus

av Hilda Maria Morgan

06 Maj 2022

Matlagning i trädgården: 11 idéer, var och en snyggare än den andra, för matlagningsplatser utomhus
Advertisement

Den som har en väldigt stor trädgård eller balkong tillbringar säkert mer och mer tid utomhus när temperaturerna blir mildare. Alltså händer det att man ordnar luncher och middagar med vänner och familj, och det brukar vara mycket liv och rörelse med att få ut maten från köket till bordet. Men tänk om det fanns en kokvrå, eller ännu hellre ett kök komplett med allt redo att användas utomhus?

Det är verkligen ett tillägg som gör trädgården, balkongen eller terrassen mycket mer beboelig, och beroende på smak och det utrymme som finns kan du skapa verkliga drömmiljöer. Kolla in några nedan.

Advertisement

Ett inte alltför dyrt projekt är att skapa en kokvrå nära huset: du kan skapa en lång bänkskiva utrustad med en spis (eller bättre, en grill) och en diskho, eller en riktig ugn. Och om den placerades på kökssidan av huset skulle det bli väldigt bekvämt att föra ingredienser och redskap genom fönstret.

Advertisement

Ett pentry kan även skapas på en altan, med en bänkskiva som arbetsbänk som även fungerar som matbord, med speciella pallar.

Det kan vara en god ide att utrusta dessa olika kök med ett staket även i trä.

Det råder ingen brist på idéer med återvunnet trä som till exempel från lastpallar med mera: riktiga barer med utekök. Ju mer de är fulla av detaljer och apparater, desto mer kommer de att behöva repareras. Så ofta är de bäst utrustade köken de som placeras under vältäckta skärmtak och pergolor.

Uppsättningarna kan vara av många olika typer, beroende på material, stil och färger som valts. Trä är en stor huvudperson i de flesta av dessa projekt. Det kommer att behöva behandlas ordentligt för att motstå dåligt väder och fukt, även om det är under en baldakin.

Advertisement

Tegel och sten är också mycket populära, kanske i kombination med träelement. Och du behöver inte nödvändigtvis designa ett gigantiskt kök: även ett litet men väldesignat kök förvandlar sättet att leva i trädgården.

Moderna projekt gjorda av betong är också mycket vackra: de anpassar sig till asfalterade områden eller till och med träplattformar.

Advertisement

Och gillar du rustika lösningar kan du hitta mycket inspiration till kompakta och bekväma hörn, som kanske till och med använder trälådor som vägghyllor!

Om du sedan går vidare till murverkslösningar skapar du ett verkligt hållbart utrymme som kan ställas in med inbyggda vitvaror som ett vanligt kök.

Advertisement

Men du kanske också gillar en mer grundläggande idé som kombinationen av trä och metall!

Det är också trevligt att studera sättet att rama in dessa utrymmen: typen av baldakin eller pergola som är över dem bidrar till det slutliga estetiska resultatet!

Skulle du vilja ha ett utekök?

Advertisement