Vill du bli av med ogräs på gräsmattan utan kemikalier? Prova socker!

av Hilda Maria Morgan

06 Maj 2022

Vill du bli av med ogräs på gräsmattan utan kemikalier? Prova socker!
Advertisement

Den engelska gräsmattan, den perfekt välskötta gräsmattan som får dig att tänka på gröna och enhetliga golfbanor, är resultatet av ständigt arbete: i själva verket räcker det inte att klippa den till rätt höjd och med god regelbundenhet, och att vattna den ofta. Det finns andra åtgärder som måste vidtas, såsom luftning och markberedning och sedan såklart borttagning av vilda gräs (som vi kallar ogräs) som hotar att äventyra gräsmattans enhetlighet.

Om gräsmattorna av denna typ ur miljösynpunkt är konstgjorda och inte särskilt vänliga mot den biologiska mångfalden, råder det ingen tvekan om att de har en aspekt som tilltalar de flesta. Och hur blir man av med de vanligaste ogräsen som hotar att förstöra estetiken i dessa grönområden? En enkel metod, som inte är skadlig för jorden, är att använda socker.

via gardeningknowhow

Commons Wikimedia

Commons Wikimedia

Faktum är att socker är en förening som inte innehåller kväve, vilket är ett av de grundläggande elementen för växttillväxt och i synnerhet det som främjar utvecklingen av bladtillväxt och hjälper växten att tillgodogöra sig andra näringsämnen. Att hälla socker på ogräs begränsar därför deras tillväxt, eftersom mikroorganismerna i jorden kommer att tvingas ta allt kväve från själva jorden och stjäla det från växten.

Metoden fungerar främst på växter som har mycket stora blad, eller ettåriga växter. Medan vissa typer av örter och perenner motstår denna "aggression" bättre.

Hur man distribuerar sockret

Ta cirka 250 gram socker och strö det runt hela basen av växten du vill eliminera. Se till att inte sprida det till området omkring också, eftersom det kommer att skada andra växter också. Du behöver skapa ett tjockt lager bara runt ogräskragen. Efter ett par dagar, gå tillbaka för att kontrollera växten: om du inte märker några märkbara förändringar, häll lite mer socker.

Den bästa tiden är på våren, när växterna du vill eliminera fortfarande är unga. Melass upplöst i vatten kan också användas, det sprayas på plantorna utan att överdriva, vattna lätt omedelbart efteråt.

Har du någonsin provat detta botemedel?

Advertisement