Hur många sätt kan du återvinna en gammal dörr på för att stilfullt inreda?

av Hilda Maria Morgan

05 Maj 2022

Hur många sätt kan du återvinna en gammal dörr på för att stilfullt inreda?
Advertisement

När en dörr, särskilt en av trä, blir för gammal och sliten av vinden för att fortsätta göra sitt jobb som dörr, och att restaurera den i princip skulle innebära att byta ut så många delar att det inte ens vore värt att ta sig an jobbet, då står vi inför valet mellan att göra oss av med den eller att återställa den med briljanta knep.

Dörrar kan faktiskt ge liv åt en rad gör-det-själv möbelprojekt med en oemotståndlig rustik stil: de blir speglar, hyllor, bord, bokhyllor med mera. Här är några idéer att inspireras av för att kreativt återvinna en gammal dörr.

Placerad horisontellt, utrustad med krokar (även knoppar går bra) på undersidan och sedan varje ruta av den inre ramen fylld med foton: det skulle passa fint vid ingången av huset som en klädhängare.

Advertisement

En annan populär idé för den återvunna dörren som klädhängare är att göra den till en slags mycket hög rygg för en kista att alltid använda vid entrén. Den påminner om de medeltida stolarna!

Det råder ingen brist på inspiration för att förvandla en gammal dörr till en sänggavel i rustik stil.

De är vanligtvis anordnade horisontellt, men vissa större dörrar skulle också kunna täcka en stor del av väggen bakom sängen även anordnade vertikalt.

Istället för genomskinligt glas, ett reflekterande glas: en fransk dörr blir en originell spegel som kan användas i sovrummet som en lång spegel ståendes på marken.

Advertisement

Det verkar nästan som att dessa speglar döljer ingången till en annan dimension!

Och idén med spegeldörren fungerar också när de används som skjutdörrar för en garderobsnisch, som de så kallade "barn doors".

Advertisement

Dörren blir den bakre panelen på vilken man kan fixera hyllorna i en gör-det-själv-bokhylla.

Eller, i fallet med dörrar som har fler paneler så kan du lägga till hyllorna på baksidan!

Advertisement

Den stora luckan kan också bli den stadiga skivan på ett utebord, med underrede i metall, trä eller något annat material som du gillar!

En idé som liknar kistan som placeras vid ingången: istället för en sits, ett litet bord; och på själva dörren några små hyllor. Här har man från en enkel dörr fått fram ett arbetsbord för trädgårdsarbete.

Advertisement

Och varför inte en alternativ blomlåda?

Skulle du vilja använda gamla dörrar för att dekorera ditt hem?

Advertisement