Massor med myror kring huset? Vissa växter kan hjälpa dig att hålla dem borta

av Hilda Maria Morgan

05 Maj 2022

Massor med myror kring huset? Vissa växter kan hjälpa dig att hålla dem borta
Advertisement

Hur många gånger har man inte råkat lägga märke till en lång rad myror som cirkulerar i trädgården? Så fort temperaturerna stiger återvänder dessa insekter till våra gröna hörn och tomter. I sig är myror inte nödvändigtvis ett skadedjur, men när de är många och nära huset händer det lätt att de kan hitta ett sätt att smyga sig in i matförråd.

För att hålla dem borta kan kemiska medel användas, men de kan dock vara skadliga inte bara för miljön utan även för vår hälsa (särskilt barns) eller för våra husdjur. Det finns även naturliga produkter, med lägre effektivitet speciellt över tid, och till sist kan man också använda sig av vissa växter som inte uppskattas av dessa djur. De mest kända är lager, lavendel, kattmynta, citrongräs, pyrethrum. Men det finns också andra växter att överväga till rabatterna och planteringskärlen som omger huset, som de vi anger nedan.

Advertisement

Vinruta

Vinruta

Commons Wikimedia

Vinruta (Ruta graveolens) är en aromatisk ört som "växer ensam", den uppstår spontant i många områden och fruktar varken kyla eller värme. De är verkligen inga dekorativa växter som andra, men i en vrå tillsammans med andra mer framträdande örtartade växter är den väldigt vacker.

Den är också ätbar: de färska bladen används för att smaksätta sallader, kött eller fisk; och det är också ofta huvudingrediensen i likörer som grappa och bittra matsmältningsdrycker.

Advertisement

Rölleka

Rölleka

Commons Wikimedia

Rölleka (Achillea millefolium) är en växt med många läkande egenskaper och lätt att odla. Den växer bra även i fattiga jordar, så länge det inte finns någon vattenstagnation. Den tål också höga temperaturer och korta perioder av torka.

Sorten som också växer spontant har vita blommor, men det finns sorter med gula, rosa, röda och andra färger på blomställningarna. Dessutom har den en långvarig blomning, varför den ofta används i skapandet av färgglada rabatter.

Malört

Malört

Commons Wikimedia

Malört (Artemisia absinthium) är en annan växt som kan vara användbar för att stöta bort insekter som myror. Det är en tjock buske, med mycket attraktiva silverglänsande och fluffiga löv och får små gula blommor hela sommaren. Används vid beredning av många alkoholhaltiga drycker, dess namn är förknippat med många fascinerande populära övertygelser. Den behöver full solexponering, men är tolerant mot jord och bevattning.

Fundera också på monarda, citrusmullbär, salvia och rosmarin: de är inte bara vackra, utan också användbara i dessa fall!

Advertisement