Koka dina strumpor för att bleka dem: upptäck den här och andra metoder för att få dem vita som nya!

av Hilda Maria Morgan

20 Maj 2022

Koka dina strumpor för att bleka dem: upptäck den här och andra metoder för att få dem vita som nya!
Advertisement

Vita frottéstrumpor bärs ofta, särskilt av dem som idrottar. De är mycket motståndskraftiga och bekväma när man rör på sig eftersom de absorberar svett bättre än många andra som är snyggare men tunnare. Det gör dock att de ofta blir smutsiga och lika ofta måste tvättas. Ju mer du fortsätter med denna cykel av handlingar, desto mer sannolikt är det att du får strumpor som, även om de är intakta, inte längre är lika vita som de ursprungligen var: det uppkommer gråaktiga märken som vid en viss tidpunkt den vanliga tvätten i tvättmaskinen inte längre verkar kunna ta bort.

Då kan du prova olika husmorsmetoder: en är att koka sockorna i en kastrull, men det finns andra att prova. Ta reda på några nedan.

Advertisement
Creativo

Creativo

  • Koka dem: fyll en stor gryta med vatten, tillsätt en halv kopp citronsaft (alternativt två matskedar citronsyra), en aning diskmedel och lägg genast i strumporna. Koka upp och låt puttra i 15 minuter (max 20) ta sedan bort dem med hjälp av en tång, krama ur dem (hjälp dig med handskar för att inte bränna dig) och tvätta dem i en vanlig tvätt i tvättmaskinen.
  • Bikarbonat: det finns olika sätt att använda bikarbonat i dessa fall. Du kan först blötlägga sockorna i varmt vatten i ett handfat eller en skål och lägga till ett par matskedar bikarbonat i vattnet. Låt dra i några timmar. Efter att du har kramat ur dem kan du lägga dem i tvättmaskinen i en vanlig tvätt och tillsätta ett halvt glas eller lite mer bikarbonat i trumman innan du startar tvättcykeln.
  • Med diskmaskinstabletter: fyll diskhon eller handfatet med varmt vatten, lägg i sockorna och lägg sedan i en diskmaskinstablett eller två, flytta runt allt så att de smälter fint. Låt dra i flera timmar (även över natten) och fortsätt sedan med den vanliga tvätten.
  • Natriumperkarbonat: detta alkaliska ämne har också en desinficerande och blekande funktion, varför det är en utmärkt allierad i tvätten. Fyll en balja med varmt men inte kokande vatten (det måste vara mellan 40 och 60 grader), häll i två skopor natriumperkarbonat (eller följ proportionerna som anges på förpackningen) och sänk ned sockorna, låt dem ligga i blöt i 3 timmar.
  • I mildare fall kan du förbehandla genom att gnugga dem med lite vit vinäger eller väteperoxid innan du lägger strumporna i tvättmaskinen.

Har du någon favoritmetod för att bleka strumpor?

Advertisement