Trädgårdsarbete utan kostnad: ta reda på vilka vanliga föremål du kan återvinna för att vårda dina växter

av Hilda Maria Morgan

03 Maj 2022

Trädgårdsarbete utan kostnad: ta reda på vilka vanliga föremål du kan återvinna för att vårda dina växter
Advertisement

Den som bestämmer sig för att odla växter eller dekorera huset med blommor har förvisso nöjet att njuta av naturens gåvor, och brukar finna tillfredsställelse i att se att omsorgen som ägnats i månader bär frukt när växterna och blommorna blomstrar. Vi vet alla att det krävs uthållighet och tålamod för att ägna sig åt växter, oavsett hur stort eller litet projektet är. Men det krävs också en del extra kostnader för att utrusta sig med användbara verktyg och produkter.

Så det är alltid bekvämt att effektivt kunna använda även föremål som vi redan hade hemma, återvunna ibland för att bli briljanta medel som kan användas i vården av våra växter utan att spendera någonting.

Om du behöver en kruka till sticklingar, eller för att odla aromatiska örter hemma, kan du använda glasburkar som de för sylt och marmelad. Förse dem med ett lager av småsten eller expanderad lera, för att se när det torkar upp och förstå om det är lämpligt att vattna igen. Bäst passar dessa burkar för suckulenter, som behöver vattnas mycket sällan.

Advertisement

Du kan också göra planteringskärl av plastflaskor, särskilt de tjocka som används till kolsyrade drycker. Du kan använda flaskhalsen och öppna locket när vattnet behöver rinna av.

Men det finns också idéer för att använda flaskor horisontellt och skapa riktiga vertikala trädgårdar, även på balkongen!

Om du vill få snittblommorna du placerar hemma att hålla lite längre, tillsätt socker i vattnet: stjälkarna kan tillgodogöra sig det och sockret är som om det tar tillbaka kolhydraterna, vilket ger en falsk signal till blomman själv att växten fortfarande lever.

Om du behöver täcka din trädgård för att hindra ogräs från att växa, är det billigaste sättet att täcka jorden med tidningsark och sedan täcka dem med mer jord om du vill, eller med stenar för att hålla dem på plats.

Advertisement

När du istället vill skydda krukorna (eller snarare växternas rötter inuti dem), från vinterfrost, täck dem med förpackningspapperet med plastbubblor.

Vill du hålla fåglarna borta från trädgården? Hänga upp gamla CD-skivor: reflektionerna de producerar distraherar och skrämmer fåglarna.

Advertisement

Om du har växter att ta frön från för att kunna så dem nästa år, håll ordning på dem i massor av tomma Tic-Tac-lådor.

Ren Castillatvål, samt gul tvål (kaliummjuk tvål) fri från andra tillsatser, fungerar som ett naturligt medel mot bladlöss och andra skadedjur på växter.

Advertisement

Behöver du pollinera blommorna, till exempel för tomatodling, kan du ta hjälp av gamla tandborstar!

Trädgårdsknep som dessa är värda att känna till!

Advertisement