Gamla kastruller och stekpannor blir extraordinära krukor för din trädgård eller balkong

av Hilda Maria Morgan

23 Maj 2024

Advertisement

Du vill inreda trädgården och du anstränger dig för att leta efter krukor och vaser på nätbutikerna, när det istället finns en snabb idé där hemma som du kanske inte tänkt på: gamla kastruller, till och med stekpannor eller andra köksredskap. De blir perfekta som planteringskärl, eller scenografiska krukhållare, mitt bland grönskan. Du kan plantera vad som helst i dem, från säsongens blommor till lökar till suckulenter, du behöver bara hitta den idé du gillar bäst.

Advertisement

1. En kruka full med vårblommor

ana-rosa.tumblr.com

Vissa växter som kommer från lökar är perfekta för att odlas i små behållare, och i själva verket ser vi dem ofta också användas som bordsdekorationer. Och de fungerar till och med i en gammal kastrull!

Ett viktigt tips för liknande projekt: om vi inte förbereder dräneringshål och vi inte vill använda kastrullen eller stekpannan bara som en vashållare, måste vi vara extra noga med att inte överdriva det med bevattning, eftersom vattnet stagnerar och riskerar att få rötterna eller lökarna att ruttna.

Advertisement

2. Hitta den perfekta piedestalen

organizedclutterqueen.blogspot.com

En gammal kastrull kan också få den perfekta piedestalen på en sliten stol, en sådan där gammal trä- eller metallstol, som inte är värd att renovera för att använda igen som sittplatser, men som lätt kan bära vikten av en kruka.

3. Kombinera dem med andra föremål

craftidly.com

Du kan också använda en stor kruka som en "glassbägare" som stöds av ett annat återvunnet föremål, som amforor, gamla papperskorgar med mera!

4. En hörna som hyllar kreativ återvinning

sara lewis/howell/PInterest

Om du har flera gamla metallföremål, inklusive hinkar, tekannor med mera, kan du samla allt i ett hörn och skapa en komposition att fylla med växter, inuti och runt om: det blir en kreativ hörna som naturen själv kommer att dekorera och göra fascinerade.

5. Placera dem på pallar eller stegar

jillruth.com

Bland de föremål som man inte ka använda i all oändlighet eftersom det kan bli farligt att använda, finns även pallar eller stegar, av trä och andra material. Varför inte göra dem till piedestaler för att placera ett planteringskärl gjort av en gammal kastrull?

Advertisement

6. Suckulenter passar bra i gamla kokkärl

Tutorial via hometalk.com

Många suckulenter som oftast odlas inomhus behöver inte mycket jord eller frekvent bevattning, vilket gör dem perfekta att odla i gamla stekpannor. Och så kan du roa dig med att måla handtag och utvändiga kanter, eller fylla dem med småsten för att dekorera!

7. Till och med locket!

Tutorial via salvagesisterandmister.com

Har du en gammal emaljkastrull med lock? Du kan också använda det, placerat i närheten, för att understryka att detta är en originell återvinningsidé!

Advertisement

8. Som hängande korgar

Virpi Saarinen Os Santalo/Pinterest

En kastrull som används som vashållare, eller kanske som behållare för en sammansättning av låtsasväxter eller torkade blommor, är tillräckligt solid för att kunna hängas upp som man gör med hängande korgar. Och under julen kan du också dekorera den med ljusslingor.

9. Trio av kokkärl

Lena Knaus/Pinterest

Om du har flera stekpannor som ska slängas: även om de inte alla är likadana kan du koordinera dem efter färg genom att måla handtaget och sedan fylla dem med suckulenter, till och med genom att sätta den ena i den andra.

Advertisement

10. Inte bara kastruller och stekpannor

Michelle Lorenz/PInterest

Vi är inte begränsade till bara stekpannor och kastruller: även gamla bakplåtar, kakformar, tekannor och tusen andra köksartiklar som inte längre används kan förvandlas till unika planteringskärl!

Har du redan tänkt på vilka kastruller du ska återvinna till trädgården eller balkongen?

Advertisement