Du kommer aldrig att köpa selleri igen med denna 7-stegsmetod för att föröka den hemma

av Hilda Maria Morgan

06 September 2023

Du kommer aldrig att köpa selleri igen med denna 7-stegsmetod för att föröka den hemma
Advertisement

Mycket energisnål och med många fördelaktiga egenskaper, selleri är ett mycket uppskattat livsmedel och används flitigt i många recept, både råa och tillagade. Denna grönsak är mycket rik på vatten och fibrer, men också på vitaminer, särskilt vitamin A, och mineralsalter, särskilt kalium, samt är kalorisnål (100 gram innehåller endast 20); av denna anledning är denna grönsak ofta rekommenderad när man följer en bantningsdiet.

Men sellerins egenskaper slutar inte där: i själva verket hjälper den till att begränsa mängden triglycerider och kolesterol, hjälper matsmältningen, har en urindrivande egenskap som gör den lämplig för att motverka vätskeretention och hjälper till att hålla blodtrycket på optimala nivåer.

Det finns därför många anledningar till att konsumera selleri regelbundet, men du kanske inte vet att du kan göra det utan att stoppa in hela handen i plånboken. Faktum är att det räcker att återvinna resterna av en selleristjälk för att producera en ny växt, som kontinuerligt regenererar den.

Nedan förklarar vi metoden i 7 steg.

Advertisement

Föröka selleri hemma

Föröka selleri hemma

The Ripe Tomato Farm/YouTube

Det finns många grönsaker som enkelt kan förökas hemma med utgångspunkt från deras rester: sallad, lök, morötter, potatis, vitlök är bara några exempel på de många grönsaker som vi köper varje dag och som vi enkelt skulle kunna föröka hemma istället. Bland dessa finns även selleri, men hur förökar man den då? Nedan förklarar vi metoden i 7 steg:

  • Det första du behöver göra när du bestämmer dig för att reproducera selleri hemma är att skaffa rätt stjälk: det är viktigt att stjälken fortfarande har bladen fästa vid sig, eftersom förökningen börjar därifrån.
  • När den rätta stjälken har hittats måste de yttersta bladen försiktigt tas bort, var noga med att hålla växtens ”hjärta” intakt, det är det som kommer att ge upphov till det nya exemplaret.
  • Förbered en behållare, ett glas eller en skål går bra, och fyll den med cirka 2-3 centimeter vatten; nivån måste vara tillräcklig för att täcka basen av stammen men endast delvis.
  • Placera nu selleristjälken i behållaren och se till att bara basen är under vattnet, medan hjärtat måste förbli torrt; vid behov kan du ta hjälp av tandpetare som används för att stödja den och hålla den i vertikalt läge.
  • Kontrollera din växt regelbundet, byt ut vattnet var 2-3 dag för att hålla miljön ren och rik på de näringsämnen som är nödvändiga för att växten ska utvecklas, samtidigt som det förhindrar att den möglar eller ruttnar.
  • Efter ca 1-2 veckor bör nya blad och rötter börja dyka upp och växa fram, vilka kommer att växa allt snabbare. När de har nått någon centimeter är det dags att flytta plantan till jorden.

Advertisement

Omplantering och skötsel av selleri som förökats hemma

Omplantering och skötsel av selleri som förökats hemma

The Rape Tomato Farm/YouTube

De två sista stegen är avgörande för bildandet och tillväxten av den nya växten:

  • med omplanteringen förs sellerin till sin definitiva position, där den kommer att fortsätta att utvecklas tills den konsumeras. Jorden ska vara väldränerad och rik på kompost och sellerin ska planteras med rötterna nedåt, helt nedsänkta i jorden, medan den övre delen av stjälken, från vilken löven utvecklas, ska vara ovanför jorden.
  • Trots enkelheten i odlingen behöver även selleri lite uppmärksamhet för att trivas: placera krukan i ett soligt eller delvis skuggat läge och vattna regelbundet, håll jorden fuktig men aldrig blöt; dessutom, för att säkerställa en kraftig tillväxt, är det nödvändigt att gödsla var 2-3 vecka.

Genom att följa de angivna stegen kommer det att vara mycket enkelt att reproducera din selleriväxt praktiskt taget på obestämd tid och du kommer inte längre att behöva köpa denna underbara grönsak igen.

Advertisement