Köksfläktsfilter i mardrömsförhållanden? Prova detta enkla trick som visas på TikTok

av Hilda Maria Morgan

04 Maj 2022

Köksfläktsfilter i mardrömsförhållanden? Prova detta enkla trick som visas på TikTok
Advertisement

Varje gång vi slår på spisen och lagar något smutsas fläkten ner ytterligare, detta även när funktionen för att suga ut matlagningsångor inte är aktiverad. Ångan som stiger upp ur kastrullerna och alla stänk som kan komma från stekpannor och kastruller medan vi lagar mat når alla ytor runt omkring, speciellt fläktfiltret.

Detta skapar en fet beläggning som allt smått skräp inklusive damm lätt fäster på och man får en klibbig, smutsbelagd yta som verkligen känns som en mardröm att rengöra. Det finns dock en väldigt enkel metod att prova, som också illustreras i en kort video av kontot @estela_tips på TikTok.

@estela_tips/TikTok

@estela_tips/TikTok

Det som rekommenderas är göra att fylla diskhon - om den är tillräckligt stor för att rymma filtret, annars kan du använda en stor balja - med varmt vatten, tillsätt sedan några droppar av ditt vanliga diskmedel och lägg ner filtret så att det är helt nedsänkt i blandningen. Istället för diskmedel kan du även använda Marseille-tvål.

Låt dra i minst en timme, det borde vara mer än tillräckligt för att lösa upp och mjuka upp den feta smutsen och alla beläggningar som vid det här laget kommer att lossna genom att skrubba med en diskborste och sedan gnugga en svamp med mer diskmedel. Skölj och torka noggrant innan du sätter tillbaka filtret i sitt hölje.

Till denna blandning kan du alternativt, om du vill, lägga till:

  • Ättika, ett halvt glas
  • Bikarbonat, ett par matskedar
  • Citronsyra, ett par matskedar

Om du har att göra med en lite mindre "intensiv" rengöring, så kan du även blanda vatten och ättika i lika delar i en sprayflaska och spraya produkten på en trasa för att gnida på filtret. Det är dock alltid tillrådligt att ta bort filtret (som om du skulle låta det blötläggas) och spraya denna produkt och låta den verka i en kvart eller mer innan det sköljs.

Om du skulle vilja ta bort envisa beläggningar utan att vänta den nödvändiga tiden för den första metoden (men inte om filtret är tillverkat av metall eller om det skulle kunna skadas) kan du också skapa en pasta med bikarbonat och vatten, gnugga det med en svamp på filtret som du tagit loss.

Advertisement