Har det utvecklats en lukt av instängdhet i garderoben? Ta reda på hur du blir av med det

av Hilda Maria Morgan

02 Maj 2022

Har det utvecklats en lukt av instängdhet i garderoben? Ta reda på hur du blir av med det
Advertisement

Varje garderob bör ventileras med jämna mellanrum för att förhindra att fukt samlas inuti och att mögel eller i alla fall irriterande instängd lukt utvecklas. När det kommer till väldigt små möbler ökar chansen mycket att oönskade lukter sitter kvar längre.

Förutom att ventilera dessa stängda utrymmen kan du hjälpa till att sprida en behaglig lukt inuti dem, vilket då också gör att kläderna – eller hushållslinnet – som finns där i blir mer väldoftande. Här är några medel för att få detta trevliga resultat.

Creativo

Creativo

För att absorbera lukt och förhindra att fukt samlas kan du använda:

  • Träkol: lägg några bitar aktivt kol i en tygpåse eller i en perforerad låda. Det är ett ämne som kan absorbera dålig lukt mycket effektivt, så det är bekvämt att ha det redo i skåpen eller lådorna. Efter några månader, ta kolet, låt det stå i solen i några timmar, så är det redo att användas igen inuti möblerna!
  • Bikarbonat: detta absorberar också effektivt lukter. Lägg bara in det i en skål eller en tygpåse och placera den på hyllorna eller i lådorna. Det rekommenderas att byta ut det en gång i månaden.

Om du också vill lägga till en behaglig doft:

  • Eteriska oljor: ett par droppar (tea tree och lavendel är de som oftast rekommenderas) kan tillsättas till bikarbonat, eller till tygbitar eller till och med bomullstussar. Så fort du inte längre känner den behagliga doften när du öppnar garderoben är det dags att byta ut dem.
  • En tvål: fast handtvål luktar ofta väldigt behagligt. Och doften kommer att sprida sig till handdukar och lakan, så länge du placerar det ovanpå dem inuti möblerna, även bara för några timmar då och då.
  • Trä: vissa träslag vars essens har en mycket intensiv lukt, som cederträ till exempel, används i garderoben eftersom den mycket behagliga doften fungerar som ett naturligt medel mot mal. Två fördelar med bara ett botemedel! Det finns i bitar av olika former, inklusive ringar att hänga runt halsen på galgar.
  • Citrusskal: nästa gång du konsumerar en citrusfrukt, ta skalet och istället för att slänga det, ta bort den vita delen så mycket som möjligt och låt den sedan torka i solen. Eller torka den i ugnen eller i en torktumlare. När den är väl uttorkad och torr skär den i små bitar och lägg den i en påse. Du kan också lägga till ett par droppar av en eterisk apelsin- eller citronolja för att framhäva doften, det kommer att fungera naturligt som parfym av skåp.

Dessa är enkla hjälpmedel och ofta utan kostnad eller i alla fall väldigt låga: helt klart värda att prova!

Advertisement