När ansiktskrämen gått ut, släng den inte: du kan använda den på andra sätt också

av Hilda Maria Morgan

09 Maj 2022

När ansiktskrämen gått ut, släng den inte: du kan använda den på andra sätt också
Advertisement

Alla skönhets- och kosmetikaprodukter som vi använder har ett utgångsdatum som måste respekteras: från smink till de krämer och lotioner vi använder i vår dagliga rutin, finns det ett maximalt antal månader för att använda produkterna efter att de öppnats, vilket generellt är kortare för produkter (särskilt krämer) för ögonen än för de vi använder för resten av kroppen.

Det finns också produkter som bör förvaras i kylen eller i alla fall på mörka och svala platser, och om vi inte gör det märker vi att deras innehåll ändrar konsistens eller innehåll: i de fallen är det troligt att dne har gått ut även före det föreslagna datumet. I de flesta fall, om de inte har kommit i kontakt med skadliga bakterier, är de olika typerna av krämer och lotioner fortfarande användbara även om de aktiva ingredienserna inuti dem inte kommer att vara särskilt effektiva. Så istället för att använda dem för hudvård som vi har gjort fram till dess, kan vi använda dem på andra sätt.

Creativo

Creativo

  • Scrub: en kroppskräm som nyligen gått ut kan komma väl till pass som kroppsskrubb. Blanda det bara med lite socker eller salt, torr kaffesump eller till och med pulveriserat citronskal för att få en delikat exfolierande produkt att använda innan du duschar, skölj av den direkt efter att du masserat in den på kroppen.

    Om det däremot är en ansikts- eller ögonkräm kan man blanda den med lite socker eller havre för att få en ansiktsskrubb.

  • För att eliminera klister-rester: lite som man gör med olivolja kan man när en del rester av klister finns kvar från etiketter på burkar och olika förpackningar använda en gammal kräm som man inte längre kan använda på kroppen för att ta bort eventuella rester.

  • För att fixa plast/gummi-sugkoppar: om du har krokar eller andra föremål som fäster på en yta tack vare plast- eller gummi-sugkoppar, och dessa in längre verkar greppa, kan du prova med att smörja in dem med en mycket tunn hinna hudkräm. Så kommer de fästa på stödytan igen som om de vore nya.

  • Läder och skinn: det är lite riskabelt att använda krämer och lotioner för kroppen (eller ansiktet) på läder- eller skinnprodukter, oavsett om det är skor eller möbler. Man måste se till att de är fria från alkohol och parfymer och det är alltid bäst att prova dem först på en liten bit av ytan för att se om de gör skinnet ljusare. Om inte, kommer de att kunna ge henne näring och få lädret att se mer polerat och vackert ut. Den enda nackdelen är att, jämfört med specifika produkter för dessa material, deras effekt varar lite kortare.

  • Det finns även de som använder gamla kroppskrämer som behandling av trä. De appliceras direkt på mjuka tygtrasor som används för att vaxa eller olja in, gnugga tills den är helt absorberad. Även i det här fallet föreslås det att testa proceduren först på en gömd del av ytan, för att se vilken typ av resultat den ger.

Har du någonsin använt en gammal kroppskräm på något av dessa sätt?

Advertisement