En TikTok-video visar knepet att på säkraste vis sätta vinglas i diskmaskinen

av Hilda Maria Morgan

01 Maj 2022

En TikTok-video visar knepet att på säkraste vis sätta vinglas i diskmaskinen
Advertisement

Alla har inte modet att sätta in vinglas i diskmaskinen: när det kommer till ömtåliga och värdefulla kristallglas föredrar de flesta faktiskt att rengöra dem för hand, att torka dem omedelbart och ställa undan dem genast i skåpet där de förvaras. De är förvisso den ömtåligaste disken och ingen vill bli överraskad över att se dem krossade när diskmaskinens lucka öppnas i slutet av disken.

Det finns dock en metod att placera dem i apparaten för att minimera risken för en liknande olycka: använd bara ett tillbehör som alla moderna diskmaskiner brukar ha.

via Tidy Pro Tips/TikTok

Advertisement
@tidycademypro/TikTok

@tidycademypro/TikTok

När man laddar den övre hyllan på apparaten med glas, tenderar man att helt enkelt placera dem uppochned, och kanske stoppa något metallstift som sticker ut vertikalt mellan dem.

Om man gör så här med vinglas, som har långa och tunna stjälkar, innebär det vanligtvis att foten av glaset rör vid taket på diskmaskinen. Dessutom är det en position där glaset är mer utsatt för att vibrera och röra sig och kanske kollidera med andra föremål som är arrangerade runt det. Om de är tyngre (som muggar eller tjocka glas), kan de skada vinglasen.

En TikTok-video visar ett enkelt trick som kanske inte alla känner till: mer än ett trick är det faktiskt den mest användbara metoden för att dra fördel av ett tillbehör som vi vanligtvis hittar på översta hyllan i diskmaskiner. Det är en liten hopfällbar hylla som vanligtvis finns på sidan, och som har en rad fack att vila glasets skaft mot. På så sätt placeras glaset i en vinkel utan att förbli placerat i en osäker vertikal balans och kommer sannolikt att röra sig mindre under tvätten.

Medan vi ändå håller på är det värt att komma ihåg ett annat knep som kommer väl till pass med diskmaskinen om du råkar öppna luckan i slutet av disken och märker att disken fortfarande är fuktig: det är en fråga om att lägga en ren handduk (också en kökshandduk) innanför dörren, placera den så att en liten flik kommer ut på utsidan medan det mesta av tyget faller in på insidan av dörren. Således förblir inte all het ånga som genereras i slutet av tvätten instängd utan absorberas av tyget!

Advertisement