Att hålla sig i form utan att springa eller träna utan genom att bara gå på ett visst sätt: studier visar att det är möjligt

av Hilda Maria Morgan

05 Juli 2023

Att hålla sig i form utan att springa eller träna utan genom att bara gå på ett visst sätt: studier visar att det är möjligt
Advertisement

Att hålla sig i form utan ansträngning: utopi eller verklighet? Det kan vara verklighet. Om det i själva verket alltid är tillrådligt att träna minst 150 minuter varje vecka, och specifikt utöva konditionsträning – som WHO rekommenderar – är det också sant att den regelbundna aktiviteten inte nödvändigtvis måste vara löpning, cykling, simning eller någon uppsättning pilatesövningar och liknande. Det hjälper, men också bara att lägga till en promenadrutin till vår vardag kan räcka långt.

Detta kände vi redan till, så var är nyheten? I det faktum att den rekommenderade typen av promenader inte är den vanliga, utan att promenera baklänges!

Advertisement
Q000024/pxhere

Q000024/pxhere

Att gå är en av kroppens funktioner som vi utnyttjar automatiskt: vi lär oss att gå när vi är väldigt unga och vi fortsätter att göra det utan att tänka på det resten av livet, på ett mer eller mindre snabbt eller atletiskt sätt beroende på många faktorer som påverkar vår hälsa. Vi vet alla att dagliga promenader är receptet på en god hälsa, så varför skulle det vara ännu bättre om vi gick baklänges lite varje dag?

Att ändra riktning kräver mer uppmärksamhet, därför involverar den oss på ett mer medvetet sätt och ger även vissa fördelar ur en fysisk synvinkel.

Advertisement
Q000024/pxhere

Q000024/pxhere

Även när vi går normalt håller vi kroppen upprätt och koordinerar våra rörelser med ögonen. Alla system måste fungera synkroniserat. Om vi ​​går baklänges måste vår hjärna arbeta hårdare för att koordinera allt, så det innebär en extra ansträngning som har fördelar för kroppen.

  • Stabilitet och balans. Denna aktivitet förbättrar till och med vår hållning och balans, även för de som är drabbade av artros i knäna. Faktum är att det tvingar oss att ta fler och kortare steg och ökar därför motståndet i musklerna, vilket begränsar ansträngningen på lederna.
  • Lindring från vissa smärtor. De med plantarfasciit (den typ som ofta orsakar hälsmärta) kan känna mindre obehag när de går bakåt. Och det verkar också minska smärta i nedre delen av ryggen, som många lider av kroniskt.
  • Viktminskning: mer energi går åt till att gå baklänges än att gå som vanligt. Det talas faktiskt om att 40 % mer energi går åt!
  • Stärker musklerna: vissa studier har visat att denna övning stärker knämusklerna, vilket håller dig mer skyddad från olika trauman samt förbättrar atletisk prestation, med tanke på att det kommer att kännas ännu lättare att gå eller springa framåt än innan!

Det finns därför många fördelar att ta hänsyn till. Rådet är därför att hitta en plats i huset eller i omgivningen som är tillräckligt stor och tydlig för att kunna utöva denna aktivitet utan risk för kollisioner. Du bör börja utan att ständigt vända dig om: de första gångerna är det bättre att aldrig överskrida ett avstånd på 20 meter, och sedan kan du gradvis öka.

Advertisement