Eteriska oljor för ett friskt och glänsande hår: ta reda på vilka som är mest användbara

av Hilda Maria Morgan

10 Maj 2022

Eteriska oljor för ett friskt och glänsande hår: ta reda på vilka som är mest användbara
Advertisement

Vem vill inte ständigt ha friskt och glänsande hår att visa upp? Men ibland finns det stressfaktorer i vårt dagliga liv, eller problem som härrör från en icke-ideal diet och många andra orsaker som kan göra vårt hår matt och livlöst. Även om det inte finns något mirakelelixir som kan ändra detta, kan vi skapa några vanor som hjälper vårt hår att växa starkare och till och med lite snabbare än vanligt.

Faktum är att vi kan integrera tillfällig användning av lite eterisk olja i våra hårskönhetsrutiner: det finns faktiskt flera växter vars egenskaper utnyttjas just för hårets hälsa. Ta reda på några av de mest användbara nedan.

via healthline.com

Pexels, Pexels

Pexels, Pexels

  • Lavendel: vissa laboratoriestudier har visat att lavendel kan stimulera hårcellstillväxt, samt minska stress. Den har också antibakteriella och antimikrobiella egenskaper, vilket är fördelaktigt för hårbottens hälsa.

    Hur använder man det: i en liten skål häll 3 matskedar av en vegetabilisk olja lämplig för hår (sötmandel, oliv, kokos) och tillsätt 5-7 droppar lavendel eterisk olja. Applicera med massage direkt i hårbotten och vänta 10 minuter innan du fortsätter med den vanliga tvätten.

  • Rosmarin: du kan använda detta på samma sätt. Rosmarin har gynnsamma effekter på tillväxthastigheten men också på hårets tjocklek. Det rekommenderas att tillgripa oljemassage enligt ovan inte mer än ett par gånger i veckan.

  • Ilang-ilang: det är utmärkt för dem som tenderar att ha torr hårbotten, eftersom det stimulerar produktionen av talg. Faktum är att när för lite produceras kan håret bli sprött och lätt gå sönder.

    Blanda 5 droppar eterisk ilang-ilang-olja med lite vegetabilisk olja (de som anges ovan för lavendel duger bra) efter att precis ha gjort det ljummet. Massera in allt i hårbotten, linda in håret med en handduk och låt det sitta i minst en halvtimme, sedan kan du tvätta det som vanligt.

  • Pepparmynta: denna olja kan öka blodcirkulationen i hårbotten, vilket är avgörande för hårets hälsa. Två droppar eterisk pepparmyntaolja i ett par matskedar olja räcker (alltid samma som anges för de andra eteriska oljorna), och efter massagen kan du tvätta håret även efter fem minuter.

Eteriska oljor är vanligtvis lätta att hitta i hälsokostbutiker eller online. Kom alltid ihåg att skölja håret noggrant med schampo och balsam efteråt för att eliminera behandlingsrester så att du inte får fett hår. Kontrollera så att du inte får allergiska reaktioner mot någon av ingredienserna, prova eventuellt behandlingen på en liten del av hårbotten och vänta 48 eller 72 timmar för att observera uppkomsten av symtom.

Advertisement