Att föröka suckulenter i vatten är väldigt enkelt: ta reda på hur man gör i en TikTok-video

av Hilda Maria Morgan

01 Maj 2022

Att föröka suckulenter i vatten är väldigt enkelt: ta reda på hur man gör i en TikTok-video
Advertisement

Suckulenta växter, allmänt kända som suckulenter, är fortfarande bland de mest populära växterna att odla inomhus - men inte bara. De är små i storleken, behöver lite vård och har några av de mest otroliga former man kan tänka sig, ibland har de till och med verkligt spektakulära blommor.

Av denna anledning används de ofta i scenografiska sammansättningar eller i mycket speciella planteringskärl - även gjorda av återvunna föremål - för att inreda inomhus, eller kanske till och med på balkongen och i trädgården. Om vi ​​är väldigt bra på att odla vissa arter, som därför växer frodigt, varför inte också lära oss hur man förökar den? Att reproducera växter är roligt och gör att vi kan få många nya exemplar att ta hand om eller ge bort i present.

Ett enkelt sätt att föröka de flesta suckulenta växter är att börja med deras blad och helt enkelt använda en burk med vatten.

via @succulentscientist/TikTok

@succulentscientist/TikTok

@succulentscientist/TikTok

Det finns en metod som fungerar med alla suckulenta växter som har köttiga och inte särskilt stora blad, såsom echeveriasläktet, fetknoppssläktet eller vissa typer av haworthiasläktet (för att bara nämna några), detta illustreras också effektivt i den här TikTokvideon, uppladdad på @succulentscientist-konto.

Det du behöver är:

 • Bladen på växten du vill reproducera
 • En glasburk. Den måste vara tillräckligt stor i diameter, men framför allt perfekt ren och desinficerad
 • Vatten
 • Plastfolie
 • Ett gummiband
 • En vass kniv

När det gäller bladen att använda för dessa vattensticklingar finns det de som föredrar att lägga dem i vatten omedelbart och de som väntar några timmar efter att ha separerat eller klippt dem från moderplantan, så att själva skäret torkar.

Hur man går tillväga:

 1. Fyll burken till tre fjärdedelar eller lite till med vatten.
 2. Täck öppningen med plastfolie, håll den spänd
 3. Fäst plasten med gummisnodden så att den fungerar som ett lock
 4. Skär med kniven ett litet snitt i plastfolien så att du kan sätta in ett blad med spetsen (den avskurna delen) nedåt, den kommer att hänga ovanför vattnet med cirka en halv centimeter.
 5. Fyll hela burken på detta sätt och flytta den sedan till en ganska solig fönsterbräda.
 6. Tänk på att byta vatten så fort du märker att det blir lite grumligt och inom minst 2 eller 3 veckor (det kan ta längre tid beroende på växt) kommer du att märka att varje blad har producerat rotsystem.

När rötterna är tillräckligt långa och när skott har vuxit ut vid själva bladen kan du flytta varje ny planta till en separat kruka, med jord som passar suckulenterna.

Det finns också en alternativ metod som du kan prova: det är helt enkelt att lägga bladen på jorden (så kanske genom att använda en bricka eller en stor skål), och regelbundet spraya vatten för att alltid hålla jorden endast fuktig (inte blöt). I det här fallet bör brickan med bladen förvaras på en plats som är lite mörkare, men där den fortfarande nås av solen under de kallare timmarna på dagen.

Har du någonsin reproducerat suckulenter på dessa sätt?

Advertisement