Stenar som blir växter: lite färg räcker för att dekorera huset med vackra kaktusar

av Hilda Maria Morgan

02 Maj 2022

Stenar som blir växter: lite färg räcker för att dekorera huset med vackra kaktusar
Advertisement

Att måla stenar är en avkopplande och rolig kreativ aktivitet för alla åldrar: det krävs inte mycket tid att måla en sten på tusen olika sätt, alltså kan man låta fantasin flöda och skapa allt på bara några timmar. Bland de trevligaste idéerna man kan prova är att förvandla stenar till kaktusar. Hitta bara de som har rätt form – tänk på långa potatisar! – och sedan med lite gröna nyanser, lite vitt och gult och kanske till och med rött, orange eller rosa till blommorna, så har du på kort tid oförstörbara "växter", bara med färre taggar!

Ta till exempel några bilder på riktiga kaktusar och försök replikera deras egenskaper, eller till och med låt dig inspireras av något mer stiliserat projekt och lägg kanske till och med till ansikten och uttryck. Riktigt bedårande skapelser kan skapas, som de du ser nedan.

Även om du inte hittar särskilt tjocka stenar fungerar platta också bra: koncentrera dig snarare på formen och välj dem med rundade och mestadels långsträckta former. Med lite erfarenhet kommer du att kunna använda praktiskt taget vilken form som helst, eftersom kaktusar trots allt, även i naturen, har en myriad av olika aspekter.

Det är dock att föredra stenar som har en väldigt slät yta, annars får du inte ett optimalt resultat.

Återigen, innan du börjar måla se till att du har rengjort dem perfekt: borsta bort eventuella jordrester och skölj eventuellt och torka dem väl.

Advertisement

Sedan handlar det om att replikera formerna du ser på bilderna, eller att ta hjälp av någon målad bild eller digital illustration: de är mer stiliserade och kanske lättare att kopiera.

Du behöver inte vara helt realistisk när det gäller att skapa nyanser, taggar, räfflor och alla de verkliga egenskaperna hos dessa växter. Även prickar eller stiliserade blommor räcker, särskilt om du planerar att hålla alla kaktusar samlade i en komposition som om det vore en skål med riktiga växter.

Du kan till och med använda mindre småsten för att måla och limma fast som de vackra blommorna som ibland blommar på dessa växter.

Även en platt liggande sten kan påminna om en kaktus som är helt olik de andra.

Advertisement

Och även ett lager grönt, någon stiliserad dekoration som påminner om taggar i vitt och sedan små ögon och smileys kan vara mer än tillräckligt för att skapa dina kaktusformade stenar.

Om du har små terrakottakrukor kan du lägga en enda målad sten i dem, kanske med en låtsasblomma fastlimmad ovanpå. Det skulle se supersött ut på ett skrivbord, även som en presentidé.

Advertisement

De limmade och målade stenarna kan forma många olika växter och blommor, för att skapa bedårande kompositioner.

Har du någonsin testat att måla kaktusar på stenar?

Advertisement