Smuts på grytor och kastruller? Upptäck de användbara metoderna för att eliminera det utan ansträngning

av Hilda Maria Morgan

01 Maj 2022

Smuts på grytor och kastruller? Upptäck de användbara metoderna för att eliminera det utan ansträngning
Advertisement

Det finns rätter som varje gång de tillagas gör ugn, stekpannor eller plåtar till ett slagfält. Viss matlagning i stekpanna och vissa maträtter tillagade i ugnen lämnar stekpanna och ugn osv helt ingrodda med matrester. Och så händer det också olyckor där någon ingrediens bränns och fastnar i botten av olika kastruller och stekpannor.

Att börja gnugga kraftigt i de fallen är en ansträngning som ofta inte ens ger önskat resultat, och då får man beväpna sig med tålamod och låta allt ligga i blöt i timmar. Eller så kan du prova alternativa lösningar som sparar oss lite tid eller ansträngning, som de som listas nedan.

Advertisement
Video tutorial via 4b1g/YouTube

Video tutorial via 4b1g/YouTube

  • Torktumlarsköljmedel: det är bland de konstigaste och mest populära lösningarna på nätet. Fyll stekpannan (eller plåten) med varmt vatten och tillsätt bara en droppe diskmedel. Ta sedan ett ark sköljmedel och låt det dra i en timme. Smutsen borde sedan bli superlätt att ta bort, helt utan ansträngning.
  • Ättika och bikarbonat: det är ett husmorsknep som inte bör glömmas. Ta bort den grövsta smutsen med papper och strö sedan bikarbonat över hela grytan eller pannan. Häll sedan i ättika och vänta på att den reagerar. I verkligheten, när emulsionen slutar, skulle det redan vara lämpligt att gå vidare till nästa fas, eftersom reaktionen mellan de två ingredienserna ändrar dess sammansättning. Men då kan du använda mer ättika och hett vatten och låta allt dra i en halvtimme eller en timme och sedan kommer rengöringen bli jätteenkel.
Advertisement
Video tutorial via Hometalk/YouTube

Video tutorial via Hometalk/YouTube

  • Aluminiumfolie: även i detta fall måste huvuddelen av smutsen alltid avlägsnas för hand. Sedan häller du ett finger med varmt vatten i pannan (metoden rekommenderas på glasformar mer än på de andra material), ett par droppar diskmedel och rullar sedan ihop lite aluminiumfolie för att göra en boll. Detta kommer att användas som en svamp för att ta bort alla beläggningar utan alltför stor ansträngning.
  • Sockerbitar: det här är ett annat bisarrt trick som förts vidare på nätet, men det verkar fungera. Efter att ha blötlagt kastrullen i mycket varmt vatten i minst en halvtimme, ta bort vattnet och använd en sockerbit som om det vore ett suddgummi på avlagringarna. Hårdheten och nötningsförmågan bör användas för att eliminera beläggningar som inte är alltför omfattande.

Har du någon favoritmetod att använda i dessa fall?

Advertisement