Hur man planterar rosor: användbara tips för att få vackra och frodiga växter

av Hilda Maria Morgan

01 Maj 2022

Hur man planterar rosor: användbara tips för att få vackra och frodiga växter
Advertisement

Våren är tiden då man vill fylla trädgården med alla vackra blommor som vi ser blomma runt omkring oss vecka efter vecka, och rosor är säkerligen bland de mest populära växterna. Den som har ett grönt hörn, med några krukor på balkongen eller ännu hellre en trädgård, kommer sannolikt att odla minst en rosplanta.

Det finns ett oändligt antal olika typer, men vid köptillfället är de sällan stora och kraftiga växter. Tvärtom händer det att man råkar köpa plantor (särskilt om online) med nakna rötter, alltså utan jord. Hur introducerar man dem till våra grönområden? När och hur ska de planteras i blomlådor eller rabatter?

Creativo

Creativo

Först av allt, informera dig om rosor innan du köper dem: de vill alltid ha solexponering, där de nås av direkta strålar i cirka 6 timmar om dagen (eller mer), även om vissa även lyckas växa i halvskugga (men kommer att blomma mindre). Men om du bor i områden där de varma årstiderna är mycket varma och torra, så kommer det att vara bättre att hitta platser där de är delvis skyddade från solen under de varmaste timmarna på dygnet.

När det gäller jorden är det bra om den är mycket näringsrik och endast lätt sur eller till och med neutral. Bearbeta sedan rabattens jord med organiskt material av god kvalitet (bra kompost, humus av daggmask), eller lägg till detta till jorden du ska använda i krukorna.

Du måste också se till att jorden inte är för tung och kompakt: rötterna måste kunna utvecklas utan begränsningar och det får inte heller finnas för mycket lera som skapar vattenstagnation. Lätta alltså upp underlaget som du ska plantera plantan i med lite sand om det behövs.

Undvik att plantera rosor under träd, men platser där de inte är helt exponerade för vind är ändå att föredra. Fallande grenar och kraftiga vindbyar kan skada även vuxna buskar.

Kom alltid ihåg att hålla ett minimiavstånd när du planterar flera rosor tillsammans. Det anges ofta på etiketterna som anger arten och odlingens behov. I alla fall räknas minst 50 cm mellan de olika plantorna för de med mer kompakt eller upprätt vana och minst 70 cm för de som tenderar att vidga sig mer. På så sätt kommer var och en att växa bättre, det kommer att undvika smitta mellan växter som attackeras av parasiter och svampar och det kommer inte att uppstå konkurrens om jordens näringsämnen.

Fråga alltid återförsäljarna om det redan är dags att plantera om plantan från krukan du köper den i till en större eller direkt till marken: i allmänhet bör dessa överföringar undvikas under för varma perioder (på sommaren) eller när exemplaret fortfarande litet och dess rötter inte redan har tagit upp allt tillgängligt utrymme i krukan.

När det är dags:

  1. Bearbeta jorden i krukorna väl och om de planteras i marken så skapa ett bredare och djupare hål som först fylls med berikad och välarbetad jord, och först sedan med plantan. Så använd spadar och hackor för att lufta jorden väl.
  2. Om rosens rötter rosen i krukan du fått den i är sammanflätade, försök mycket försiktigt att frigöra åtminstone den sista delen utan att bryta dem. Detta kommer att hjälpa växten att ta den nya jorden i besittning. Om det däremot var ros med nakna rötter har du möjlighet att kontrollera deras tillstånd och eliminera (med steriliserad och mycket vass sax) eventuella skadade delar, men alltid försiktigt och utan att överdriva.
  3. Kom ihåg att vattna plantan direkt efter omplantering, och se till att den vattnas oftare (men blöt inte ner jorden varje dag, du kan kolla varannan eller var tredje dag) de första veckorna.

Lycka till med trädgårdsarbetet!

Advertisement