Knoppar och handtag: upptäck enkla sätt att få dem att glänsa som nya igen

av Hilda Maria Morgan

28 April 2022

Knoppar och handtag: upptäck enkla sätt att få dem att glänsa som nya igen
Advertisement

Det finns städningar som vi bara sällan tar hand om, men som verkligen kan göra skillnad i huset: även om vi kommer ihåg att damma dörrar eller möbeldörrar regelbundet, är vi inte alltid uppmärksamma på handtagens och knopparnas skick.

Dessa föremål används dock mycket ofta och är därför som en behållare för bakterier och bakterier. När det dessutom går månader eller år utan att vara riktigt noggrant rengjorda kan speciellt de som är gjorda av metall oxidera, bli täckta av mörka fläckar eller i alla fall beläggningar som gör att de tappar sin ursprungliga ljusstyrka. För att återställa deras ursprungliga utseende och få dem att verkligen glänsa som nya igen kan vi använda ta till några gör-det-själv-medel.

Advertisement
Creativo

Creativo

Om dina handtag eller dörrar är gjorda av:

  • Mässing eller koppar: i en skål, blanda en matsked vanligt mjöl (00), en matsked bordssalt och en matsked vit vinäger. Blanda dem för att skapa en pasta och för den över metallytan med hjälp av en mjuk trasa. Låt det verka i cirka tio minuter eller mer och förbered sedan en liten skål med tvål och vatten för att skölja bort allt försiktigt. Till sist torka väl. Du kan också direkt gnugga en halv citron som du har strött lite bordssalt på, låta den verka i några minuter och skölj sedan som i det andra fallet.
  • Lackerad mässing, eller för krom- eller nickelfinish: det är lite mer ömtåligt, så efter att du tagit bort dammet med en mikrofiberduk, använd endast vatten med lite tvål. Det kan vara diskmedel eller Marseille-tvål, det krävs väldigt lite. Insistera genom att gnugga, men bara med mjuka trasor.

    Du kan ta hjälp med att hålla handtaget glänsande så länge som möjligt genom att applicera ett lager specialvax,

  • Tenn: för tenn finns de som prisar ett bondgårds-medel. Ta en vitkål (ja, en grönsak) och använd de yttersta bladen, de som vanligtvis slängs, och gnugga dem på handtagen, torka sedan av dem med en mjuk trasa.

    Om du vill ta bort en mörk patina från tenn, kan du lösa en tesked salt i 230 ml ättika och slutligen tillsätta tillräckligt med mjöl för att förvandla allt till en kräm. Sprid ut krämen på handtaget och låt verka i 30-60 minuter. Skölj med varmt vatten och torka.

Har du någon favoritmetod för att polera möbelhandtag och knoppar?

 

Advertisement