För trädgårds- eller balkongplanteringar kan du återvinna kökshanddukar och handdukar

av Hilda Maria Morgan

28 April 2022

För trädgårds- eller balkongplanteringar kan du återvinna kökshanddukar och handdukar
Advertisement

I trädgården som på en balkong eller till och med på terrassen och även i huset använder vi ofta krukor och planteringskärl för våra växter som inte kan planteras direkt i marken. Och även valet av kruka är ibland grundläggande för att bidra till estetiken i våra gröna hörn.

På marknaden är utbudet av modeller att köpa verkligen oändligt, men hur är det med alla former som vi skulle kunna ge liv till genom att modellera dem med våra egna händer? Det kan verka vara ett svårt uppdrag, men i verkligheten kan det vara enkelt, snabbt och framför allt billigt. Det räcker faktiskt att återvinna gamla tygtrasor eller handdukar, även slitna sådana, med hjälp av lite ... betong!

Advertisement

Förfarandet är mycket intuitivt: det kommer att vara nödvändigt att förbereda betongen så att den är ganska flytande. På så sätt kommer den att kunna blötlägga de tyger som du kommer att doppa i baljan som du blandar till den i.

Sedan behöver du bara välja föremålet som du vill placera tygerna på så att de får önskad form: de kan uppochnedvända plasthinkar, skålar, baljor eller till och med stubbar (det är bäst om barken tagits bort, men det är inte nödvändigt). Kom ihåg att det fortfarande måste vara föremål som har en platt botten, annars kommer din kruka inte att stå stadigt på marken.

Advertisement

Då är det bara att vänta på att betongen ska stelna, att hela tyget eller handduken blir hårt, och betongen därmed tar sin slutliga form.

Det är bra att veta att det slutliga resultatet alltid kommer att ha en något sträv yta på grund av strukturen på fibrerna i det impregnerade och betongbelagda tyget. Du kan, om du vill, tillsätta betong för att tjockna och jämna ut ytan, och du kommer att behöva lite mindre flytande betong, som kan appliceras lättare.

Naturligtvis kan du forma tyget genom att skapa veck och annan bearbetning innan det stelnar för mycket, genom att lägga till lite betong om det behövs.

Resultaten kommer alltid att vara nya och originella.

Vilken typ av tygtrasa eller handduk som används, mer eller mindre tjock, påverkar det slutliga resultatet. Samt att man kanske kan använda vit betong, eller använda olika ytbehandlingsfärger när arbetet är helt modellerat och torrt.

Advertisement

Samma process fungerar även med genombrutna tyger som små virkade dukar.

... Som därför kommer att bli mer som krukhållare, helt klart väldigt originella sådana.

Det är också alltid lämpligt att använda transparenta ytbehandlingsprodukter för att vattentäta betongkonstruktionens in- och utsida för att få den att hålla ännu längre.

Skulle du vilja skapa sådana här krukor?

Advertisement