Vill du damma lite mer sällan? Testa att göra en DIY-anti-damm spray

av Hilda Maria Morgan

27 April 2022

Vill du damma lite mer sällan? Testa att göra en DIY-anti-damm spray
Advertisement

Bland de olika uppgifterna att sköta i hemmet är visserligen damning en av de tråkigaste, men ibland är det nödvändigt att damma till och med ganska ofta för att undvika andningsbesvär av olika slag. I alla andra fall är det en grundläggande hygienåtgärd som inte bör försummas, och om det normalt rekommenderas att damma av minst en gång i veckan på ytor och de mest använda områdena går det även med några knep att försöka skjuta upp det efterföljande ingreppet lite grann.

En gammal husmorsmetod som verkligen är till stor hjälp är en hemmagjord spray med enkla och billiga ingredienser, som hjälper till att fördröja dammuppbyggnaden i hemmet så att du inte behöver ta itu med det alltför ofta.

Advertisement
Creativo

Creativo

Ingredienser:

  • en halv liter vatten (helst destillerat, men det är inte strikt nödvändigt);
  • 230 ml ättika;
  • 2 matskedar olivolja (kan ersättas med en matsked sköljmedel)
  • en droppe diskmedel (eller alternativt Marseille-tvål)

Ättikan används för att lösa upp eventuella smutsbeläggningar vid damningen, oljan för att polera ytan och tvålen hjälper till att rengöra ännu lite bättre, men det behövs väldigt lite.

För att förbereda produkten häll bara intuitivt alla ingredienser i en sprayflaska som sedan förvaras redo för användning och skaka alltid ordentligt innan du sprayar. Det rekommenderas alltid att spraya på trasor och inte direkt på ytorna, såvida du inte behöver en stor mängd av produkten för att rengöra.

Var dock noga med att inte använda produkten för ofta på ömtåliga ytor där ättika i längden kan skapa någon oönskad effekt: sten (marmor, granit) eller till och med ädelträ och lackat trä vore bäst om de inte kom in i kontakt ofta med detta ämne, även om det i detta fall är ganska utspätt.

Ett extra knep att komma ihåg för att bekämpa damm är att använda sköljmedelsbladen till torktumlaren (även redan använda) som damm-fångande trasor, särskilt på obekväma ytor som golvlister. Ytterligare skulle du kunna lägga till två eller tre droppar av en behagligt doftande eterisk olja till produkten.

Har du något favoritknep för att damma i huset?

Advertisement