Att odla bougainvillea i krukor: upptäck användbara tips för vackra växter!

av Hilda Maria Morgan

27 April 2022

Att odla bougainvillea i krukor: upptäck användbara tips för vackra växter!
Advertisement

När man tänker på bougainvillea kommer havsområden i allmänhet upp i huvudet, platser där dessa växter kanske sticker ut mot vita väggar och frammanar bilder av sommar med sina livfulla färger. Men de kan också odlas i områden med tempererat klimat även om de inte är nära havet, och även i krukor där vintern kanske är kallare och man tvingas ställa dem i skydd när klimatet blir alltför hårt.

Faktum är att bougainvillea är robusta växter med klättervana, men de tål även odling i krukor, om än med viss försiktighet. Läs vidare för att ta reda på mer.

Advertisement

Krukor: börja redan från början med lite större krukor. De med en diameter på minst 25 cm eller till och med 35 cm rekommenderas. Det är sant att dessa växter älskar att ha "tighta skor", men samtidigt växer de ganska snabbt om de placeras på rätt ställe och sköts om ordentligt, så när man börjar med små plantor (eller till och med sticklingar) kan du redan börja med krukor av de dimensionerna. Du bör också veta att du med största sannolikhet kommer att behöva plantera om plantan varje eller vartannat år genom att byta kruka mot en som bara är en storlek större, detta eftersom det är bättre att inte lämna för mycket plats för rötterna.

När det gäller materialet rekommenderas alltid terrakotta eller keramik. Och ur estetisk synvinkel är koboltblå krukor ofta perfekta med ljust bladverk och ljusa väggar bakom sig, men visst kan de vara av de mest olikartade färgerna.

Sorter: det finns flera sorter av bougainvillea, av vilka några tenderar att ha en mer kompakt hållning och en tillväxt son tenderar att vara lite mindre, även om det alltid kommer att vara nödvändigt att hålla efter den med lätt beskärning. Bland de som rekommenderas oftast finns:

  • Rosa blommor: Rosenka, Helen Johnson, Singapore Pink.
  • Röda blommor: La Jolla, Crimson Jewel.
  • Vita blommor: Miss Alice.

Advertisement
  • Exponering och klimat: de älskar solen och varma temperaturer, denna exponering garanterar spektakulär blomning, medan de i de mest skuggiga punkterna tenderar att producera mest löv och väldigt få blommor. Man bör oavsett välja att placera dem på vindskyddade platser. Även där det är nödvändigt att skydda dem på vintern, bör de fortfarande placeras på platser där de nås av solen, ofta måste de täckas med fiberduk.
  • Jord: för att undvika vattenstagnation, som gör att plantan tappar kraft eller orsakar rotröta, måste bougainvillean planteras i väldränerad jord. Lägg alltså ett lager lecakulor på botten och blanda sand i underlaget.
  • Bevattning: precis som alla växter bör de om de odlas i krukor kontrolleras oftare, var noga med att inte lämna jorden helt torr i för många dagar. Oavsett, till växter som har rotat sig bra, minskar bevattningen mycket med tiden.
  • Beskärning: för att säkerställa att de kan stå kvar i krukor måste tillväxten begränsas, genom beskärning i slutet av vintern, när det inte längre finns risk för drastiska temperatursänkningar. I det ögonblicket kan den ändras i storlek och framför allt rensas från torra eller trasiga grenar.
  • Omplantering: även detta bör ske i slutet av vintern/början av våren.

Har du redan odlat bougainvillea hemma?

Advertisement