Smutsiga och dammiga ljuskronor? Ta reda på hur du rengör dem på bästa sätt

av Hilda Maria Morgan

29 April 2022

Smutsiga och dammiga ljuskronor? Ta reda på hur du rengör dem på bästa sätt
Advertisement

I vilket rum som helst i huset är artificiell belysning en grundläggande komponent: inte bara på ett estetiskt plan, utan just för att göra vilken miljö som helst riktigt bekväm och trevlig, är ljuskronor, spotlights och lampor av alla dess slag verkligen oumbärliga.

Av alla belysningsarmaturer vi kan tänkas ha är ljuskronor de som är mest irriterande att städa. Så länge de inte hänger ner så pass mycket från taket att de lätt kan nås med en stege måste man alltid jobba för att få tag på lamporna (eller för att byta glödlampor), men det är något som rekommenderas att göra åtminstone en gång per år för att hålla ljuskronan i bästa skick.

Creativo

Creativo

  1. Det första du ska se till varje gång du har att göra med en ljuskrona är att ha en stege som är mycket stabil och bekväm, eftersom vår säkerhet kommer först.
  2. Den andra förmaningen du aldrig får glömma är att bara arbeta med dessa apparater när de varit avstängda ett tag, för att undvika att bränna dig på glödlampan eller få problem med strömmen.
  3. Innan du börjar arbeta, ha allt du behöver redo till hands: om du måste demontera delar av ljuskronan, eller om du behöver använda olika verktyg för att rengöra är det bättre att redan ha dem till hands för att inte behöva gå upp och ner och flytta stegen tusen gånger.

När du är redo, ta bort lampskärmen om det behövs. Och i så fall, förbered en handduk eller annan trasa för att placera den säkert om den är gjord av ömtåliga material.

Beroende på vilket material ljuskronan är gjord av kan du använda olika rengöringsmetoder. De anges vanligtvis av tillverkare, men det finns också allmänna riktlinjer som du kan hänvisa till:

  • Glas eller porslin/keramik: använd en dammduk och ta bort huvuddelen av smutsen. Om det behövs, fukta lätt en annan ren trasa för att ta bort den mer envisa smutsen, var alltid mycket försiktig så att du inte når någon del som kommer i kontakt med de elektriska ledningarna med vattnet. Det bästa är om du kan ta bort glasdelarna och tvätta dem separat. I så fall kan du använda vatten och en droppe diskmedel eller till och med lite ättika.
  • Plast: indikationerna är liknande, men det är alltid tillrådligt att använda vatten om det inte är absolut nödvändigt och det är bättre att undvika ättika.
  • Kristallkronor: om det inte är nödvändigt att demontera allt, använd dig av tryckluft. Annars finns det specifika produkter för denna typ av ljuskronor.
  • Metall: också för detta material räcker det i allmänhet med en dammtrasa, annars är även specifika produkter för metall, som alltid bör användas i små mängder och appliceras direkt på trasan istället för på ytan som ska tvättas, bra.
  • Papper eller tyg: även här är tryckluftburken mycket användbar för att ta bort smuts. Ibland i produktindikationerna förklaras metoderna för hur de bäst kan rengöras, kanske nämns några typer av tvättmedel eller andra liknande föremål.
  • Trä: använd återigen tryckluft till att börja med, sedan fungerar produkter (även gör-det-själv-produkter) som du använder till trämöbler bra. Tänk alltid på att använda dem på dukar och i små mängder, utan att hälla eller spraya direkt på träet.

Låt alltid allt torka till perfektion innan du sätter ihop de olika delarna igen.

Advertisement