Undvik att ladda din mobil hela natten: tipsen för att ladda den på rätt sätt

av Hilda Maria Morgan

24 April 2022

Undvik att ladda din mobil hela natten: tipsen för att ladda den på rätt sätt
Advertisement

Smartphones är en integrerad del av vårt liv: mycket mer än bara telefoner, de har blivit enheter som vi gör många saker med varje dag. De ersätter dagböcker, traditionella betalningsmetoder, anteckningsböcker och ibland även datorer eller tv-apparater – åtminstone i brådskande situationer eller när vi är på vift. Och även om tekniken har utvecklats och ger oss batterier med fler och fler timmars autonomi, är det dock svårt att använda dessa enheter maximalt utan att behöva ladda dem ganska ofta.

För många av oss är det en vana att ladda dem på kvällen och sedan "glömma" dem hela natten, men det verkar som att det inte är en tillrådlig praxis. Låt oss ta reda på varför.

Advertisement
Pixabay

Pixabay

Varför är det problematiskt att ladda telefonen över natten?

Det handlar inte om att "överladda" batteriet, utan om att stressa enheten alltför ofta. I grund och botten förbrukar telefonen som förblir på eller i standby-läge ett minimum av batteri kontinuerligt, så den sjunker från 100 % till 99 % och så fort detta händer, så länge den förblir ansluten till strömmen, laddas den för att återgå till full laddning. Denna konstanta stress kan - i sällsynta fall - leda till funktionsfel, oftare genererar den någon typ av batteriinstabilitet och oavsett är det en form av större stress för mobilen som förkortar dess livslängd. Dessutom ökar denna process enhetens inre temperatur, vilket aldrig är önskvärt.

Vad kan man göra?

Det är inte så mycket att oroa sig för, även om det kanske är bättre att ladda mobiltelefonen i en tidslucka på dagen när vi råkar märka att laddningen börjar ta slut och vi sedan kan koppla bort den från kontakten eller strömförsörjningen när den blivit fulladdad. Bäst skulle vara att stänga av den helt på natten - och detta bör göras minst en gång i veckan i alla fall.

Men om du har för vana att låta din mobiltelefon laddas långt efter att den nått 100 % av laddningsnivån, undvik då att lämna den på filtar eller lägga andra föremål på den, saker som skulle öka batteriets batterinivå. Var alltid noga med att använda laddningskablar av god kvalitet, som hjälper batteriet att hålla längre.

Ett annat tips: delladdningar går också bra. Tidigare användes batterier som fungerade bäst om de laddades ur helt innan man kopplade in strömförsörjningen. Numera med litiumjonbatterierna går det också bra att ladda redan när batteriet är på 30% och att koppla bort strömmen även när det bara är 80%.

Har du för vana att ladda mobilen på natten?

Advertisement