Dags att lägga undan täckena? Rengör dem och lägg undan dem på rätt sätt

av Hilda Maria Morgan

24 April 2022

Dags att lägga undan täckena? Rengör dem och lägg undan dem på rätt sätt
Advertisement

När temperaturerna på våren stiger börjar vi tunna ut lite av filthögen som håller oss varma under vinternätterna, och då är det med största sannolikhet dags att lägga undan täcken och filtar till nästa höst.

Det innebär att noggrant rengöra, fräscha upp och sedan lägga undan skrymmande och svårhanterliga tyg. Om man har tid och möjlighet är det mycket bekvämare att lämna dem till någon kemtvätt, men i de flesta fall går det också att göra det hemma. Det är lämpligt att överlåta tvätten till experter när det gäller gåsdun eller filtar som kan ha brodyr i ädla och ömtåliga material, men de flesta syntettäcken kan även rengöras hemma.

Advertisement
pxhere.com

pxhere.com

Så kontrollera etiketterna och tillverkarens anvisningar för tvättråd, och om du kan tvätta i tvättmaskinen eller för hand hemma, fortsätt utan att vara alltför orolig.

Börja med att piska täcket ordentligt så att huvuddelen av damm, hår och liknande faller av. Kör sedan dammsugaren försiktigt för att slutföra jobbet.

  • I tvättmaskinen: du kan använda ett tvättmedel för ömtåliga kläder eller till och med Marseille-tvål. Det är dock lämpligt att lägga till bikarbonat i tvätt-trumman (även bara ett halvt glas går bra, men du kan också använda ett helt) för att deodorisera. Välj specifika tvättprogram eller i alla fall för ömtåliga plagg. Använd tennisbollar (eller specifika bollar för tvätt) för att få en mjuk tvätt för att väl fördela vadderingen inuti täcket.
  • För hand: blötlägg täcket i badkaret eller i en tillräckligt stor balja i varmt vatten till vilket du lägger till tvättvål eller Marseille-tvål. Om du inte har att göra med ömtåliga tyger kan du lägga till ett halvt glas vinäger. Du bör vara mycket noggrann då du gnuggar och kramar ur täcket i tvätt- och sköljfasen. Det är tröttsamt men det är värt att göra ett bra jobb så att det inte lämnas för mycket tvål i fibrerna vilket kan göra så att obehagliga lukter uppkommer senare.

När täcket ska torkas kan du använda torktumlaren (förutom om det inte rekommenderas av plaggets tvättråd) eller låta den lufttorka. I det andra fallet sprider du ut täcket plant på torkställningen. Bäst är om det får stå i en ventilerad miljö eller till och med utomhus, så att det lufttorkar i luften men utan räckhåll för direkt solljus.

Hur förvarar man täcket?

  • Först och främst måste det vara helt torrt.
  • Om du har vakuumpåsar, använd dem som vanligt.
  • Alternativt, som en nödåtgärd, kan du också använda en stor plastpåse av den rejäla sorten som används för sopor, och ta hjälp av dammsugaren för att skapa vakuum och sedan genast stänga allt tätt med ett band och även med stark tejp.
  • Om du däremot inte har problem med att förvara täcket enkelt hopvikt och kanske också måste kombinera kuddarna som medföljer, kan du följa en mycket enkel metod för att skapa ett kompakt "paket" som innehåller allt genom att följa gesterns du ser i den här videon.

Du kommer att finna ditt täcke fräscht och redo att användas utan problem nästa höst!

Advertisement